Zorg

Scrubben maar. Hoe maak je je eigen bodyscrub?

Even was er gedoe over plastic microbolletjes in scrubs. Gelukkig is er ook goed nieuws over scrubben. De eerste handtekening is gezet onder een wet die microbolletjes in cosmetica verbiedt. De minuscule plastic bolletjes zitten in veel scrubs, tandpasta’s, zeepjes en andere verzorgingsproducten met een schurend effect.

scrubben

Foto: ANP

Ze gaan dwars door de waterfiltersystemen heen en komen in de zee terecht. Terwijl jij lekker je huid staat te schrobben, krijgen vissen en andere zeediertjes deze bolletjes binnen.

Schadelijk

Dat is niet alleen schadelijk voor de vissen, via voedsel krijgen ook mensen de microbolletjes binnen. Over hoe schadelijk dat precies voor ons is, is nog niet veel bekend, maar wie wil vrijwillig plastic eten? Vorige maand tekende de gouverneur van de Amerikaanse staat Illinois de eerste wet die verbiedt om cosmetica te produceren met daarin microbolletjes. Het probleem speelt ook in Europa, waar nu al mosselen leven die hoge concentraties microplastics bevatten. Daarom heeft megaproducent Unilever beloofd het gebruik van de korrels terug te dringen.

Etiketten lezen

Het product waarin op de grootste schaal microbolletjes zitten, zijn scrubs. Gelukkig zijn er steeds meer plasticloze alternatieven. Weten of er in jouw scrub microbolletjes zitten, is een kwestie van etiketten lezen. De woorden polyethyleen, polypropyleen of polyethyleen terephtalaat duiden op kunststof. Misschien een beetje lastig om te onthouden en daarom ontwikkelde de Plastic Soup Foundation en stichting De Noordzee een app: beat the microbead (zie www.beatthemicrobead.org). Als de barcode van een product wordt gescand, meldt de app of er plastic in zit.

Waarom moet je scrubben?

Waarom zou je sowieso eigenlijk scrubben? Omdat exfoliëren (de huid ontdoen van dode huidcellen) de huid stralend maakt. Bovendien kan opeenstapeling van dode huidcellen puistjes en mee-eters veroorzaken, doordat de poriën verstopt raken.

Scrub of peeling?

Dan is er nog de vraag: gebruik ik een scrub of een peeling? Een scrub ontdoet de huid van dode huidcellen door de huid te schuren, een peeling (exfoliant) lost dode huidcellen op doordat daarin (fruit)zuren zitten. Over de eerste zegt Jetske Ultee, onderzoeksarts cosmetische dermatologie: ,,Scrubben kan de gezonde huid irriteren en beschadigen. Tenzij je gebruikmaakt van een zeer milde scrub. Voor een huid die last heeft van couperose en voor een donkere huid raad ik het scrubben van het gezicht af. Bij de couperosehuid kan het zichtbare vaatjes en roodheid verergeren. Bij een donkere huid kan het hyperpigmentatie in de hand werken. De rest van het lichaam kun je meestal wel gewoon scrubben omdat daar de huid dikker is, behalve bij hals en decolleté.’’

Weerbaarder

Peelings maken de huid weerbaarder doordat de zuren de antioxidanten in de huid versterken. Uit onderzoek van Yale Medical School is gebleken dat ingrediënten als glycolzuur en salicylzuur – die in veel peelings te vinden zijn – zonnebrand verminderen. Dat effect gebeurt als je het een week voordat je de zon ingaat elke dag gebruikt én als het product voor minimaal 5 procent uit glycolzuur bestaat. Opnieuw: etiketten lezen dus.

Hoe doe je het?

Door regelmatig dode huidcellen te verwijderen, krijgt de huid glans en zie je er frisser uit. Bovendien: wie dit geregeld doet, wordt in de zon egaler bruin en blijft langer gebronsd. Er zijn diverse manieren van exfoliëren. Kies wat je prettig vindt, rekeninghoudend met je huid.

Zo gebruik je Bodyscrub

 •  Maak de huid vochtig onder de douche.
 • Scrub met ronddraaiende bewegingen vanaf de enkels/voeten naar boven.
 • Geef ruwe plekjes als knieën en ellebogen wat extra aandacht. · Goed afspoelen.
 • Voor een mooie glans: smeer de nog vochtige huid in met bodyolie en dep de huid daarna droog.

Peeling

Ga je voor een peeling, lees dan eerst de gebruiksaanwijzing. Sommige peelings dien je af te spoelen, van andere is het de bedoeling dat je ze laat zitten. · Of je nu voor een scrub of voor een peeling kiest, reinig altijd eerst de huid.
 •  Een lichaamsscrub is voor het lichaam. Kies voor hals, decolleté en gezicht een speciale gezichtscrub.
 • Spoel de scrub af met ruim water en dep de huid zachtjes droog. · Breng eventueel een serum aan, maar in elk geval een crème met zonbeschermer

Hoe maak je zelf bodyscrub?

De meeste bodyscrubs zijn op basis van zout of suiker. Door slechts een paar ingrediënten toe te voegen maak je heel makkelijk zelf een bodyscrub.
Ingrediënten
 • 200 gram suiker of zout (epsomzout, zeezout, keukenzout; wees voorzichtig bij wondjes)
 • 125 milliliter basisolie (olijfolie, amandelolie, kokosolie)
 •  5 druppels essentiële olie (geurolie) naar keuze.

Bereiden

 • Giet de olie in een glazen pot
 • Giet zout of suiker erbij en meng dit goed.
 • Voeg dan de essentiële olie eraan toe en meng dit nog een keer.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Uitgelicht