Beweging

Fitnessen zonder sportschool .Voor de oefeningen gebruiken ze niets anders dan hun eigen lichaam

Een internationaal groepje Leeuwarders komt drie avonden per week bij elkaar om te fitnessen in de buitenlucht. Zonder toestellen maar met een app. Uit het speakertje van een mobiele telefoon pompen krakerig de felle hiphopbeats. Het is niet veel, maar voor de Duitse Sarah Braun is het genoeg om de moed erin te houden.

plattebuik2

Ze heeft al haar wilskracht hard nodig om de oefening van vandaag vol te houden. ‘Aphrodite’ heet die en hij bestaat uit burpees, squats en sit-ups. Honderdvijftig van elk in totaal, in aflopende volgorde. Eerst drie keer vijftig, dan veertig, dertig, twintig en tenslotte tien. Bij die laatste tien zit ze er helemaal doorheen. ,,End ist in sicht”, prevelt ze. Ze is niet de enige die het zwaar heeft. Ook haar echtgenoot Thomas druipt van het zweet. Net als Julian, Leo, Pawel en Jeroen.

Facebookgroep

Allemaal zijn ze lid van de Facebookgroep ‘Freeletics Leeuwarden’. Drie avonden per week ontmoeten de leden van de groep elkaar bij de fitnesstoestellen aan de rand van Kalverdijkje om samen te trainen. Het aantal deelnemers verschilt. De ene keer zijn er drie, een andere keer plotseling acht. Geen van hen is fitnessinstructeur. De coaching komt van een app: ‘Freeletics’. Voor de oefeningen gebruiken ze niets anders dan hun eigen lichaam.

Smartphone

Thomas laat op zijn smartphone zien hoe het werkt. ,,Je kiest een programma en vervolgens krijg je een instructiefilmpje. Daarna is het zo snel mogelijk op de grond en trainen.” De wegtikkende tijd werkt als motivator. ,,Je kan je eigen tijd vergelijken met die van vrienden. En natuurlijk wil je dan altijd de snelste zijn.”

Een grote spierbundel lijkt daarbij altijd in het voordeel te zijn maar dat is volgens Thomas niet zo. ,,Je traint met je eigen gewicht. Daardoor is het voor iedereen even zwaar.” En bovendien, als je maar genoeg traint wordt je vanzelf ontzettend gespierd, ontdekte hij. ,,We hadden eerder een jongen bij de groep die had op een gegeven moment echt van die spierkabels over zijn schouders lopen.”

Het geheim van ‘Freeletics’ is de hoge intensiteit waarmee de oefeningen gedaan worden. Dat maakt het ook ontzettend zwaar. Sarah: ,,Als je bezig bent, denk je: ‘Ik wil niet meer’. Daar moet je echt even doorheen, daarna komt het resultaat vanzelf.”

http://on.fb.me/1fUa1mK

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht