Beweging

Muziek als legale drug voor hardlopers. Juiste beat stuwt prestaties omhoog

Duizenden mensen lopen hard. Velen dragen tijdens de race oordopjes waaruit hun favoriete muziek klinkt. Helpt dat? Ren je echt sneller op Born to Run?

4mijl 5

Hardloopprestatie verbeteren

Zweet parelt over het voorhoofd, de ademhaling piept, de knieën protesteren. Het is nog een kilometer tot de finish. Niet opgeven. Doorlopen. De hartslag is hoog, de kuiten staan op knappen. De benen bewegen voort op het ritme van de muziek. Met een laatste krachtsinspanning wordt de streep gehaald, voortgestuwd door de muziek. Hardlopers rennen tegenwoordig massaal met deuntjes op hun oren. De een heeft bescheiden dopjes, de ander draagt een koptelefoon waar je u tegen zegt. Volgens Harjo de Poel, onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen en expert op gebied van bewegen en ritmes, is muziek niet alleen fijn tijdens het sporten; het kan de hardloopprestaties zelfs verbeteren.

Welke muziek bij hardlopen?

Voor het kiezen van goede hardloopmuziek zijn volgens De Poel twee aspecten van belang: motivatie en ritme. ,,Allereerst moet je een genre muziek kiezen waar je graag naar luistert. Alleen dan werkt het motiverend. Je moet gewoon op lekkere muziek kunnen rennen.”
Daarnaast is ritme cruciaal. Iedere loper heeft een eigen stapritme. Zo heeft een persoon met lange benen een langzamer beentempo dan een kleiner iemand. De Poel: ,,Gemiddeld ligt het hardloopritme van mensen rond de 110 stappen per minuut. Ideale hardloopmuziek zit rond dat aantal beats.” Zo heeft Eye of the Tiger van Survivor 109 beats per minute (bpm) en ligt Walk This Way van Run-D.M.C ft. Aerosmith op 111bpm.
bewegen

Sneller lopen?

Wil je het tempo verhogen, kies dan een nummer met een hoger ritme. Queen stoomt bijvoorbeeld met Don’t Stop Me Now door tot 154bpm en Invaders Must Die van The Prodigy dendert voort met 140bpm. Uiteindelijk gaat het volgens De Poel om een constant ritme. ,,Hardlopers kunnen efficiënter rennen als ze een ritme vasthouden. Het kost dan minder energie om met dezelfde snelheid te rennen en dus houd je het langer vol.” Een ritme vasthouden op basis van alleen piepjes is niet voldoende. ,,Daar komt het aspect motivatie om de hoek kijken. Je moet wel op muziek rennen die je fijn vindt.”

Waar loopt Haile Gebrselassie op?

Eén van de beste hardlopers van de wereld, Haile Gebrselassie, zweert bij het nummer (I’m a) Scatman (136bpm) van John Scatman. Dat nummer heeft voor hem het perfecte tempo. Mooi detail: Gebrselassie heeft in 1998 het wereldrecord op de 2000 meter verbroken terwijl uit de speakers van het stadion Ski bi di bi di do bap do, I’m a Scatman! schalde.
Niets is zo persoonlijk als muziek. Waar de parken langzaam worden overgenomen door koptelefoons, is er nog altijd een groep die een hekel heeft aan de apparaten die de oren afsluiten. Zij luisteren het liefst naar vogels, de wind of de hardloopschoenen die het asfalt raken.
Dit verhaal van Liselotte Schüren is eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht