Zorg

Antibraakmiddel Domperidon nu ook onder vuur

Het antibraakmiddel Domperidon ligt onder vuur. Het zou zelfs kunnen leiden tot een plotselinge hartstilstand.

Twee Canadese wetenschappers, Veronique Michaud en Jacques Turgeon, schrijven deze week over het middel in het wetenschappelijke Journal of Cardiovascular Pharmacology. Zij adviseren het antibraakmiddel nergens meer toe te staan.

Domperidom

Het van oorsprong Belgische medicijnbestaat sinds 1978.Het is in Nederland en België vrij verkrijgbaar in de apotheek. In andere landen is vaak een doktersrecept nodig.

In Amerika is het medicijn tegen braken, misselijkheid en maagproblemen nooit op de markt gekomen, omdat de autoriteiten daar het te riskant vinden.

Sterfgevallen door antibraakmiddel Domperidon

Rotterdamse onderzoekers stuitten al in 2005 op de bijwerkingen van Domperidon. De onderzoekers legden bij zeker tien sterfgevallen een verband met het medicijn. Het antibraakmiddel veroorzaakte volgens het team hartritmestoornissen die uiteindelijk leidden tot hartstilstand. De onderzoekers deden een vervolgonderzoek, waaruit bleek dat de kans op een hartstilstand groter werd naarmate de dosering Domperidon toenam. Het medicijn Domperidon werd daarom in 2009 uit de schappen van de drogist gehaald en vanaf toen was alleen nog in de apotheek verkrijgbaar.

Apotheken geven antibraakmiddel Domperidon vaak zo mee

Uit reacties na eerdere publicaties over het geneesmiddel concludeert het Algemeen Dagblad dat een deel van de gebruikers het antibraakmiddel, hoewel ze al hartklachten hadden, zo mee kreeg, zonder vragen van de apotheek.

Apothekers beschikken over een lijst met vragen die ze de patiënten moeten stellen, voordat ze het middel mogen verstrekken. De praktijk blijkt echter weerbarstig. ,,Kort nadat Domperidon niet meer bij de drogist verkocht mocht worden, moest ik bij de apotheek een vragenlijst invullen en een verklaring tekenen”, aldus Joke van Neuren uit Vlaardingen. ,,Toen ik afgelopen december een doosje ging kopen werd mij niets gevraagd. Zelfs niet of ik bekend was met het gebruik van dit medicijn.’’

Antibraakmiddel Domperidon op recept

In andere landen is Domperidon alleen op doktersrecept verkrijgbaar. De Europese geneesmiddelenwaakhond zal op zijn vroegst in juli een besluit nemen over Domperidon. Tot die tijd mag de antibraakpil van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) sowieso zonder een briefje van de dokter verkrijgbaar blijven in de apotheek.

SP wil medicijn uit vrije verkoop

SP-kamerlid Henk van Gerven wil daar niet op wachten en vindt dat het medicijn meteen uit de vrije verkoop verdwijnt. ,,Het lijkt mij onwenselijk dat het middel bij de apotheek verkrijgbaar is zonder recept, gezien de kans op ernstige bijwerkingen. Het kan op het hart werken en hartritmestoornissen veroorzaken met potentieel dodelijke afloop”, aldus Van Gerven, die zelf jarenlang als huisarts werkte.

Hij krijgt bijval van cardioloog Hanno Tan van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. ,,Dit middel is niet voor iedereen geschikt”, stelt hij. ,,Een hartstilstand is een ernstige bijwerking. Een huisarts heeft beter zicht op de medische achtergrond van patiënten. Die kan de risico’s van het gebruik van Domperidon beter overzien dan een apotheker.’’

Het Nederlands Huisartsen Genootschap vindt dat het geneesmiddel zonder recept verkrijgbaar moet blijven zolang de apothekers zich aan de regels houden.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht