Zorg

AD ziekenhuis Top 100. MCL in top 25 beste ziekenhuizen

Vorig jaar allerlaatste, nu in de top-25. De inspanningen van het MCL in Leeuwarden om de kwaliteit van de zorg te verbeteren, hebben resultaat. Vreugde en maandag voor het personeel in Leeuwarden, treurnis in Dokkum en Heerenveen.

MCL, Ziekenhuis, Leeuwarden

De jaarlijkse Ziekenhuis Top 100 van het AD brengt wisselende emoties in Friesland met zich mee. Het MCL draagt de laatste plaats (nummer 83) over aan de Sionsberg in Dokkum en maakt zelf een enorme sprong naar de achttiende plaats. Tjongerschans in Heerenveen zakt terug van plaats 64 naar de 79ste plek en kan zich dus komende tijd spiegelen aan wat het MCL vorig jaar overkwam.

Middenmoot

De twee andere ziekenhuizen in Friesland, Nij Smellinghe in Drachten en Antonius in Sneek, verkeren in de middenmoot: respectievelijk plek 32 en plek 39. Beste ziekenhuis van Nederland is net als vorig jaar het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. In de drie noordelijke provincies strijkt opnieuw het Wilhelmina in Assen (plek 16) met de eer.

Indicatoren

De AD-lijst verschijnt dit jaar voor de elfde keer en is samengesteld op grond van 33 indicatoren. Dan gaat het bijvoorbeeld om zaken als het aantal doorligwonden, de kwaliteit van verschillende soorten operaties en de controle op ondervoeding. De informatie komt onder andere van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en medische richtlijnen over de kwaliteit van operaties, behandelingen, verpleging en veiligheid in ziekenhuizen.

Kwaliteit

Bestuurder Kees Donkervoort van het MCL zegt dat de ‘rode lantaarn’ van vorig jaar een heilzaam effect had. ,,Er was werk aan de winkel. Met alle 25 centra waaruit het MCL is opgebouwd is intensief over kwaliteit gesproken. Er was een enorme motivatie om aan te tonen dat we niet op die laatste plek thuishoren. Kwaliteit is bovenaan alle agenda’s gekomen.’’

Dat leidde tot verbeteringen op de verpleegafdelingen, betere registraties en minder hersteloperaties, bijvoorbeeld bij heupfracturen. ,,En we gaan niet achterover leunen’’, belooft Donkervoort.

Sionsberg

Sionsberg Dokkum

Voor de Sionsberg zijn de druiven zuur. Het in financieel zwaar weer verkerende ziekenhuis is twee jaar geleden overgenomen door Nij Smellinghe in Drachten en werkt in afgeslankte vorm aan meer efficiency en profilering op deelgebieden. Het lijkt erop dat tijdens de ‘verbouwing’ niet in alle opzichten op de ‘winkel’ wordt gelet.

Zo is de aandacht voor ondervoeding onvoldoende en schiet de registratie op verschillende punten te kort.Pleisteropdewondeisdederde plaats die de Sionsberg onlangs scoorde in een patiëntvriendelijkheidstest van de website zorgkaart.nl.

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht