Zorg

AD ziekenhuis top 100. Bethesda en Refaja scoren slecht

 De ziekenhuizen in Stadskanaal en Hoogeveen zakken weg in de AD Top 100. Het Martini Ziekenhuis en de Ommelander Ziekenhuis Groep stijgen juist. Het Refaja Ziekenhuis Stadskanaal maakt een duikeling in de lijst naar plek 71. Dat komt omdat het ziekenhuis als kleine instelling moeite heeft om bepaalde operaties voldoende vaak uit te voeren. Refaja voerde slechts 48 darmkankeroperaties en 55 borstkankeroperaties uit in 2013. Daarmee zitten ze ver onder het landelijke gemiddelde.

ziekenhuis bethesda hoogeveen

Ziekenhuis Bethesda Hoogeveen zakt weg naar plek 80. Dat komt omdat het ziekenhuis punten laat liggen op de kwaliteit van de verpleging en omdat het bepaalde operaties onvoldoende uitvoert. Bovendien moeten 13 procent van de vrouwen na een borstsparende operatie opnieuw onder het mes omdat er tumorweefsel is achtergebleven. Onder patiënten die onder controle staan van de polikliniek cardiologie is relatief veel sterfte: met 10 procent ligt dat duidelijk boven het landelijke gemiddelde.

Martini ziekenhuis

Het Martini Ziekenhuis Groningen maakt een flinke sprong omhoog, naar plek 34 (vorig jaar 78). Het heeft de kwaliteit van de verpleging beter op orde (pijnbestrijding en controle op een delirium), maar verbeteringen zijn nog steeds mogelijk: bij de opname van kinderen wordt slechts 22 procent van de kinderen onderzocht op ondervoeding.

De ziekenhuizen in Winschoten en Delfzijl zijn gestegen naar een 20ste plek op de lijst, door over de hele linie beter te scoren dan vorig jaar. Toch kan de controle op ondervoeding beter.

Wilhelmina Ziekenhuis Assen de beste

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen weet een prima positie in de top 20 vast te houden, maar het is oppassen geblazen: soms gaat het met de hakken over de sloot. Zo heeft het slechts 24 operaties voor een verwijde buikslagader uitgevoerd, net voldoende voor de landelijke norm (20).

Het Scheper Ziekenhuis Emmen blijft stabiel hangen in de middenmoot op plek 60, terwijl het lek makkelijk boven is te krijgen: het laat veel punten liggen bij de kwaliteit van de verpleging. Bij de aanpak van ondervoeding, pijn en delirium scoort het ver onder het landelijke gemiddelde.

Diaconessenhuis Meppel

Het Diaconessenhuis Meppel laat over de hele linie punten liggen. Van de patiënten zegt 14 procent na een operatie ernstige pijn te hebben. Dat is ver boven het landelijke gemiddelde. Slechts 9 procent van de patiënten met een beroerte wordt behandeld met bloedverdunners (trombolyse).

Academische ziekenhuizen zoals het UMCG staan apart vermeld. Zij hebben vaak complexere patiënten waardoor er meer kans is op complicaties en heroperaties.

Ziekenhuizen

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht