Voeding

Rolmodel Ronaldo – Column dietist Janet Noome

Mijn vakantie zit er weer  een tijdje op. Ik houd van vakantie maar heb er moeite mee om mijn werk helemaal los te laten. Dat is niet zo verwonderlijk omdat ik ‘mijn werk’ namelijk overal tegenkom. Waar ik ook ben, in welk land ik me ook bevind. Ik ben namelijk diëtist en houd me dagelijks bezig met eten, drinken en gezondheid. 

dn-bb-JanetNoome

 

Het bezoeken van lokale markten en supermarkten, het bestuderen van menukaarten in talen die je niet spreekt, het kijken naar eet reclame uitingen op straat, ik geniet ervan. Alles is eten. Met name in landen met andere eetculturen val ik soms van de ene verbazing in de andere. Daar is het voor een ‘vak-idiote’ diëtist als ik ben, een feest.

Eetculturen

Maar over met name de andere eetculturen maak ik me zorgen. Het ‘feest’ verdwijnt langzaam maar zeker. Ik bespeur al jaren een verandering ; ik noem het een verarming.  Een verandering met zeer grote consequenties voor de lokale bevolking waar dan ook. Een verarming in het voedselaanbod en in de eigen eetcultuur. De junkfoodcultuur rukt namelijk op, en snel ook.

Zorgen

Waarom maak ik mij daar grote zorgen over? Omdat het eten van junkfood een uiting is van status in de minder ontwikkelde landen, zoals bijvoorbeeld China en Indonesië. In de Westerse wereld zien we dat fenomeen absoluut niet, juist het tegenovergestelde zou ik zeggen. Maar bezoekers van fastfoodrestaurants in genoemde landen geven juist aan over meer geld te beschikken. Kun je daar regelmatig eten dan heb je het gemaakt. En dat is een slechte zaak. Op lange termijn zal deze verandering van goed en vers voedsel naar ongezond en bewerkt eten enorme (zorg)kosten met zich meebrengen. Zorgkosten die voor de normale mens daar niet op te brengen zijn. Het is nu al bekend dat in veel zogenaamde economisch opkomende landen de obesitas cijfers gelijk tred houden met de toename van de welvaart. Je ziet het daar om je heen: ouders met een normaal postuur en een obees kind aan de hand. Want zoals overal ter wereld hebben ook deze ouders alles over voor hun kinderen. Ze worden verwend met… junkfood en gaan … groeien.

Omgekeerde kolonisatie

Ik zie het als omgekeerde kolonisatie. Nu niet van grondstoffen van daar naar hier. Nee, het exporteren van onze verkeerde manier van eten naar mensen daar. En met name kinderen die nog volstrekt onschuldig een junkfoodmaaltijd aangeprezen krijgen die ze niet zouden moeten eten.  De BigFood-marketing draait op volle toeren.  Ik las een uitspraak van Henry Kissinger:  “control the food and you control the people”. En zo is het.

Ronaldo

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo

Maar waarom heet dit stukje Rolmodel Ronaldo? Ik mag hem graag zien voetballen, wie niet.  Juist omdat hij dat zo goed kan ‘accepteren’ we zijn gedrag als het op zijn uiterlijkheden aan komt. Kuif omhoog, kuif achterover, scheiding links, we vinden het vermakelijk. Onder die gladde kuif zit een prachtig sportlijf. Om U tegen te zeggen. Hij verzorgt zichzelf uitstekend zowel uitwendig als inwendig. Daar zit een heel trainings- en voedingsprogramma achter. Vele kleine jongetjes willen heel graag Ronaldo zijn.

Wat schetst dan ook mijn verbazing dat ik op vakantie in de taxi, net aangekomen in Jakarta, op weg naar het hotel een gigantisch billboard zag. Met Ronaldo er op, glimlachend, met in zijn handen een EMMER gepaneerde chickenwings…  Share the passion.  Ik kan er nog niet over uit.

Arme, arme jongetjes.

KFC_ronaldo

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht