Voeding

De door-eet factor – column dietist Janet Noome

Er zijn van die periodes in het jaar dat er meer mensen bij mij komen om onder begeleiding af te vallen dan anders. Iedereen weet dat heel Nederland na Kerst en Oud en Nieuw  weer ‘op dieet’  gaat. Maar ook een druk familie- of sociaal leven met veel feestjes in korte tijd wordt ook vaak als reden genoemd: “Nu moet het maar eens stoppen, want ik groei dicht”.

dn-bb-JanetNoome

De periodes vóór de vakantie en ná de vakantie zijn ook momenten om een afspraak bij de diëtist te maken. Voor de vakantie moet iedereen er een beetje goed uit zien in bikini of korte broek en na de vakantie is iedereen toch weer zwaarder thuisgekomen dan de bedoeling was.

In het nieuwe jaar, volgende week, na de vakantie.… steeds weer goede voornemens. Feit is dat we voortdurend met ons gewicht in de weer zijn. En dat we daar we niet gelukkiger van worden.

Haat-liefde verhouding

Waar ligt het aan dat we tegenwoordig zo’n haat-liefde verhouding hebben met ons gewicht? Was dat pak ‘m beet 50-60 jaar geleden ook zo? Als je kijkt naar de cijfers van de toename van obesitas dan is de eerste vraag makkelijk te beantwoorden. Inderdaad, steeds meer mensen tobben met hun gewicht en worden zwaarder en zwaarder.  Als de weegschaal je vijand wordt dan weet je genoeg.

Hoe val je af?

Dat het vroeger anders was is ook duidelijk. Kijk maar eens naar foto’s uit de 60-er jaren. Hoeveel mensen staan daar op met duidelijk overgewicht of obesitas? Dat moet toch iedereen achter het oor doen krabben. Wat is er in de tussenliggende jaren dan zo veranderd?

In theorie zijn er twee factoren die grofweg  bepalen wat er met je lichaamsgewicht gebeurt:  1 – wat je letterlijk opeet en opdrinkt (= energie inname)  en 2 – wat je nodig hebt voor je lichamelijke activiteit (= energie verbruik). Voila, de oplossing bij overgewicht lijkt dus simpel: je eet minder dan je nodig hebt en je valt af. Klaar!

Maar is het zo simpel? Ik vind van niet. De theorie ‘van calorieën er in en calorieën er uit’  is te kort door de bocht. Het ligt veel gecompliceerder.

De rol van de schaar

Ik licht er één aspect uit. Wij zijn niet alleen, gemiddeld gezien, uitgedijd maar onze winkels ook. Het kleine kruideniertje is een supermarkt XL geworden.  Het aanbod aan levensmiddelen is overweldigend.  Wat kun je wel niet kopen vandaag de dag aan pakken en zakken en potten…  Allemaal bedoeld om het ons makkelijker te maken. De schaar is daarmee een belangrijk attribuut geworden in de keuken.

Suiker

Maar veel pakjes en zakjes hebben helemaal niets meer te maken met de oorspronkelijke levensmiddelen die ze vervangen. Dit ‘eten’ is gefabriceerd, is  vaak grotendeels nep. Het is uit componenten in elkaar gezet. Daarnaast zijn er om allerlei redenen  hulpstoffen aan toegevoegd. Om het bijvoorbeeld langer houdbaar te maken of mooier van kleur of om de smaak lekkerder te maken. Denk hierbij aan toegevoegd suiker.

Suiker is niet alleen een bekende smaakmaker en energiebron maar doet meer.  Zo beïnvloedt de hoeveelheid suiker in de voeding je bloedsuikerspiegel. Veel suiker geeft veel bloedsuikerpieken, zoals dat heet. Maar al die pieken gaan ook weer omlaag. En juist dat merken veel mensen. Die dalende bloedsuikers geven  je het gevoel weer even wat te moeten eten.  Zo zijn er in de afgelopen jaren  steeds meer ‘eetmomenten’ op de dag ontstaan. En al die eetmomenten worden door ons en ook de voedingsmiddelenindustrie gekoesterd.  We willen meer, meer en meer. De ‘door-eetfactor’ heeft ons in z’n macht. Het eten verzadigd ons niet meer….

Fun-shoppen

En daar wordt slim op ingespeeld door de reclamebureaus.  Wervende teksten voor nieuwe producten.  “Wilt u het eens proeven mevrouw?” Ja, natuurlijk! Boodschappen doen vinden veel mensen helemaal niet vervelend. Het woord fun-shoppen geeft dat al aan.  En dan zien de supermarkten  er ook nog eens geweldig uitnodigend uit. Er zijn zelfs gezellige zitjes en de koffie staat klaar.

Impulsaankopen

U wordt beloond met mooie acties, zegeltjes, speeltjes.   De kans is zeer groot dat u allerlei impulsaankopen doet die u in uw  hart helemaal niet had willen kopen.  Maar het  ziet er zo aantrekkelijk uit en u hebt er ook wel zin in… Daarnaast is het gewoon lekker en gezellig om wat extra’s mee naar huis te nemen. Wie is daar nu tegen bestand? Dan moet je stevig in je schoenen staan.  Voeg daarbij onze behoefte om de hele dag door te snaaien en onze ‘honger’ naar suiker en je ziet mensen groeien. Ons eten is veranderd maar wij niet.

Wat moet je laten staan?

Als we nu een betere verhouding met onze weegschaal willen hebben en het beu zijn om een leven lang ‘op dieet’  te moeten dan moet er iets veranderen in het dagelijkse eetpatroon. Wat eenvoudige tips:

  • Laat al het toegevoegde suiker in het eten nu eens weg. Echt u hebt het niet nodig. Van nature zitten er voldoende suiker(s) in onze voeding. De verzamelnaam van alle suikers noemen we koolhydraten. En die zijn ruim aanwezig.
  • Probeer met de wekelijkse boodschappen eens echt en vers eten te kopen, dus geen snel klaar verpakkingen. Koop verse groente, fruit, eieren, vis, vlees, olijfolie, boter, brood, yoghurt. Geen 0% vet maar vol en eerlijk zoals het ooit bedoeld was. Echt eten geeft meer verzadiging en minder snel weer honger.
  • Verminder het aantal eetmomenten op de dag. Als u minder suikers gebruikt en vers eet dan is de door-eetfactor minder aanwezig. Dan is het mogelijk om met 3 goede maaltijden de dag door te komen. Het is toch te gek dat we de hele dag lopen te snaaien.

Meer bewegen

Probeer daarnaast dan ook nog elke dag wat vaker in beweging te komen. Ga gezellig met een partner aan de wandel. Niet sjokken, maar up tempo. Download een stappenteller op uw smartphone en houd eens bij hoeveel stappen u op een dag zet. Pak eens de fiets in plaats van de auto. Neem de trap in plaats van de lift. Ga zwemmen of naar de sportschool. Maakt niet uit wat u doet als u maar niet de hele dag op de stoel zit.

Pas deze veranderingen niet tijdelijk toe maar maak er een gewoonte van. Want tijdelijke veranderingen werken nooit. Zo zult u merken dat u langzaam maar zeker een andere leefstijl  krijgt waarbij die weegschaal niet meer zo’n prominente rol heeft. En zo willen we het graag hebben, toch?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht