Beweging

Beginnen met hardlopen. Hoe doe je dat?

Het valt mij altijd op dat zodra de koudere maanden beginnen, en we richting de herfst en winter gaan veel winkels adverteren met hardloopkleding, schoenen en accessoires. Loop ook maar eens door de stad en je zult zien dat veel etalages van sportwinkels hier mee volhangen.

beginnen met hardlopen

Zijn de koudere maanden dan het start van het hardloopseizoen? Zelf ben ik drie jaar geleden begonnen met hardlopen, en ja, toeval of niet, dit was ook tijdens de koudere maanden. Hardlopen is een fijne sport en ideaal om je conditie een boost te geven, een paar kilootjes af te vallen of gewoon even heerlijk je hoofd leeg te rennen. Ren jij al? Of zit je erover na te denken? Misschien kan ik je dan wat meer informatie over deze sport meegeven.

Beginnen

Dus je hebt besloten om te gaan starten met hardlopen. Maar hoe begin je nu eigenlijk? Voor veel mensen kan het enorm helpen om samen met iemand te gaan rennen. Zo heb je een soort van ‘stok achter de deur’ om daadwerkelijk een paar keer per week de hardloopschoenen aan te trekken en natuurlijk is het ook een stuk gezelliger. Ga je rennen volgens een schema of ga je op gevoel maar
wat stukjes rennen? Wat ik kan adviseren en zelf ook heb gevolgd, is het intervalprogramma van de Belgische Evy (start to run). Via Google kun je via ontzettend veel sites gemakkelijk haar programma downloaden, zet het programma vervolgens op je mp3-speler. Het programma bestaat uit 30 lessen en na afloop van deze lessen ben je in staat om 5 kilometer achter elkaar te rennen zonder tussenstops.

Voor het beste resultaat ren je drie keer per week en is het programma dus afgelopen na 10 weken. Door het opbouwende schema achter het programma van Evy kunnen beginnende hardlopers op een toegankelijke manier beginnen met hardlopen. Door de afwisseling tussen hardlopen en wandelen zorgt het programma van Evy ervoor dat geleidelijk de conditie wordt opgebouwd.

Schoenen en kleding

Hardlopen als sport hoeft helemaal niet zo duur te zijn. De enige dure maar wel erg belangrijke uitgave zullen je loopschoenen zijn. Hardlopen is een blessuregevoelige sport maar met een stel goede hardloopschoenen afgestemd op jouw manier van lopen, kun je de blessures goed beperken. Een sportbroek of legging hebben de meeste mensen wel in de kledingkast liggen. Nog een t-shirt en voor de kou, een fijn jasje en je bent al een heel eind op weg om te beginnen. TIP: de Aldi en Lidl hebben regelmatig aanbiedingen met hardloopkleding en accessoires. Fijn spul voor een prettig prijsje. Zelf heb ik vorige week een hardloopjasje gekocht bij de Aldi! Zie foto’s.

hardloopschoenen asics

hardlopen outfit

Accessoires

In de zomer wat minder belangrijk aangezien het dan lang licht is, maar we merken nu al dat het telkens eerder donker wordt. Om op de avonden goed zichtbaar te zijn is het belangrijk om verlichting te dragen. Je neemt deel aan het verkeer, dus zorg dat je zichtbaar bent! Iedere sportwinkel verkoopt wel accessoires om goed zichtbaar te zijn. Zelf draag ik reflectorbanden met led-lampjes erin om mijn armen en heb ik sinds vorig jaar een led-schoen-clip, die je eenvoudig om je schoen heen klikt. Ook de reflectorbanden zijn regelmatig te krijgen bij de Aldi.

Mocht je tijdens het rennen graag water drinken, vooral zomers kan dit fijn zijn, dan kun je bij de sportwinkel een heupgordel kopen, waarin drinkflesjes zitten. Je voelt hem bijna niet zitten en zo hoef je ook niet met een flesje water in je hand te gaan rennen. Heb ik je nu overtuigd om ook met deze fijne sport te beginnen? Ik zou zeggen, op naar de sportwinkel voor een paar goede hardloopschoenen, je sportoutfit aan en gaan met die banaan. Wie weet kom ik je weleens rennend tegen 😉

Tekst: Jolanda Gerritsma

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3340 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht