Voeding

Voedingcentrum herziet advies nitraat-groenten

Wie bij de groenteboer of de groenteafdeling van de supermarkt staat, hoeft niet meer na te denken over de hoeveelheid nitraatrijke groente. Dit zijn onder meer spinazie, sla, bietjes, andijvie en bleekselderij. Het Voedingscentrum maakte vandaag bekend alle beperkende adviezen voor de consumptie van nitraatrijke groente worden opgeheven. Ook de combinatie van nitraatrijke groente met vis zorgt niet voor gezondheidsproblemen.

Met het eten van nitraatrijke groente leek het in eerder onderzoek mogelijk om te veel nitraat binnen te krijgen. Dit was een klein, maar vermijdbaar risico. Uit de nieuwe analysegegevens blijkt dat de consumptie van nitraatrijke groente een verwaarloosbaar risico vormt voor de gezondheid. Daarom vervalt het advies om niet meer dan 2 keer per week nitraatrijke groente te eten.

Spinazie

Nitraat is ongevaarlijk, maar in het lichaam kan het omgezet worden in nitriet en vervolgens in schadelijke nitrosamines. De laatstgenoemde stof wordt geclassificeerd als ‘mogelijk kankerverwekkend’.

Groente en vis

Omdat juist door de combinatie met vis nitrosamines zouden kunnen ontstaan, werd afgeraden om vis en schelpdieren tegelijk met nitraatrijke groente te eten. “Inmiddels weten we dat deze combinatie prima gegeten kan worden, omdat de hoeveelheid gevormde nitrosamines veel te klein is voor gezondheidsrisico’s. Hierdoor vervalt ook dit advies ,” aldus Stephan Peters van het Voedingscentrum.

Twee beperkingen

Er blijven twee beperkende adviezen over. Ten eerste wordt het gebruik van water uit privébronnen voor het aanmaken van flesvoeding afgeraden. Water uit privébronnen kan verhoogde concentraties nitraat bevatten en dat is juist voor baby’s nadelig. Ten tweede wordt het dagelijks gebruik van nitraatrijke (sport)supplementen als bietensap of bietensapconcentraat afgeraden.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht