Zorg

Donor worden: waarom wel en waarom niet?

Ja of Nee. Dat is dé vraag tijdens de Donorweek 2014, die maandagochtend van start is gegaan. De Transplantatiestichting roept mensen op om hun voorkeur vast te leggen in het Donorregister.

Registratieformulier voor donorregistratie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Op dit moment hebben ruim vijfenhalf miljoen Nederlanders hun keuze geregistreerd in het donorregister. ANP XTRA FRANK VAN BEEK

ANP XTRA FRANK VAN BEEK

De partners van de campagne Nederland zegt Ja – de NTS, de gezondheidsfondsen, het ministerie van VWS en een heleboel BN’ers – vragen op allerlei manieren aandacht voor orgaan- en weefseldonatie. Een belangrijk doel is mensen te stimuleren hun keuze – Donor Ja of Nee – vast te leggen in het Donorregister.

Want Nederland heeft volgens de Transplantatiestichting meer donoren nodig. Ruim 5,8 miljoen mensen in Nederland hebben al laten vastleggen of ze na hun overlijden hun organen en weefsels willen doneren. En 3,5 miljoen Nederlanders zeggen ‘Ja’. ,,Meer dan voldoende zou je denken. Toch is dat niet zo. Iedere donorregistratie is belangrijk”, stelt de stichting.

De Transplantatiestichting zet de voors en tegens op een rijtje:

Argumenten voor donor worden

  1. Van de 3,5  miljoen mensen die een ‘Ja’ hebben laten vastleggen wordt per jaar maar een paar honderd daadwerkelijk orgaandonor. De speciale omstandigheden om organen te kunnen doneren komen niet zo vaak voor. Daarvoor moet iemand medisch geschikt zijn en in het ziekenhuis overlijden, vaak op een intensive care.
  2. In Nederland wachten ongeveer 1200 mensen op een nieuw orgaan. Per jaar gaan ongeveer 150 mensen op de wachtlijst dood terwijl ze wachten op een nieuw orgaan.
  3. Registratie in het Donorregister zorgt ervoor dat nabestaanden op een emotioneel moment hierover geen besluit hoeven te nemen. Dat is prettig voor hen en voor de arts. Wanneer nabestaanden niet weten wat de overledene wilde, zeggen zij vaak nee tegen donatie. Bekijk de infographic ‘wat als je geen keuze vastlegt’.
  4. Eén donor kan 8 levens redden. Wanneer een donor alle organen kan doneren, is het mogelijk 8 levens te redden: met het hart, 2 nieren, 2 longen, de lever, de alvleesklier en de dunne darm. Gemiddeld doneert een donor 3 organen. Jaarlijks redden orgaandonoren zo de levens van circa 1200 mensen.
  5. De kans dat je zelf ooit een orgaan nodig hebt is veel groter dan dat je na overlijden organen kunt doneren.
  6. Organen worden zorgvuldig toegewezen aan de meest urgente patiënten op de wachtlijst. Rokers, alcoholisten en (drugs)verslaafden worden niet op de wachtlijst geplaatst zolang zij nog roken, drinken of gebruiken.

Wanneer je iemand kent die op de wachtlijst staat voor een orgaan of als je andereverhalen kent van betrokkenen ben je meestal snel overtuigd van het belang van orgaandonatie. Anderen hebben meer tijd nodig om een besluit te kunnen nemen.

Argumenten tegen donor worden

  1. Een reden om ‘Nee’ te zeggen tegen orgaandonatie is bijvoorbeeld de zorg dat nabestaanden geen afscheid kunnen nemen. Soms zijn mensen bang voor snijden in het lichaam, ook na de dood. Of ze vragen zich af of hun lichaam nog wel toonbaar is na de donatieprocedure.
  2. Ook bestaat er soms wantrouwen over de medische wereld en angst dat je nog niet echt dood bent als ze je organen er uit halen. Die ideeën worden wel eens in de media versterkt wanneer de begrippen coma en hersendood door elkaar worden gehaald.
  3. Dat het niet bekend is naar wie je organen gaan kan ook een reden zijn om geen orgaandonor te willen zijn.
  4. Sommige mensen vinden dat de mens een ziel heeft die niet zomaar los te zien is van het lichaam bij het overlijden. Ook bij bepaalde religies of geloofsovertuigingen wordt kritisch gedacht over het niet intact zijn van het lichaam na de dood.

Leg je keuze vast

Leg je keuze vast, of het nu een ‘Ja’ of een ‘Nee’ is of als je de keuze liever aan je nabestaanden wilt laten. En bespreek jouw keuze ook met je familie en vrienden.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3340 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht