Zorg

Trombose? bloedstollend, lastig en pijnlijk

Een stolseltje dat blijft vastzitten in een ader in je been of doorschiet naar de longen. Trombose. De kwaal komt veel voor.

trombose, steunkousen

steunkousen. Bron: Wikimedia/ Hutschi

Longembolie

Een trombosebeen is vaak pijnlijk en erg lastig; maanden- of jarenlang moet je regelmatig bloed prikken, pillen slikken en steunkousen dragen. Als het bloedpropje in de longen is geschoten, spreken we van een longembolie. En die is soms levensgevaarlijk.

“Bij een longembolie moeten we snel ingrijpen. Ongeveer 2 tot 3 procent overlijdt er nog steeds aan in de eerste week”, verteld hematoloog Karina Meijer. “Ook bij een trombosebeen moeten patiënten dezelfde dag al in het ziekenhuis worden behandeld. Maar als je begint met de juiste medicatie, is er snel geen gevaar meer. Dat gebeurt in verreweg de meeste gevallen. Dan betekent het vooral een tijdje last van je been of longen en daarna een hoop gedoe.”

Stollen en antistolling bij trombose

Een trombose kan iedereen overkomen. In de helft van de gevallen komt ze compleet uit de lucht vallen. Bij de andere helft is trombose een gevolg van een operatie, zwangerschap, gebruik van de pil of een ziekte zoals reuma, kanker of darmontsteking. Door zo’n ziekte, door langdurig stil in bed te liggen of door puur toeval kan de balans in het bloed verstoord raken, waardoor het te snel stolt. Bloed moet altijd stollen als iemand een wond krijgt, maar mag ook weer niet te makkelijk stollen omdat het ook moet stromen. Bij trombose is de balans tussen stolling en antistolling in het bloed verstoord.

Trombose opsporen met een echo

Het begint meestal met een trombosebeen. Een been wordt dik, pijnlijk en rood. Dat komt doordat het bloed niet meer kan terugstromen via de aderen, doordat er een propje in vast is gaan zitten. De meeste mensen gaan met zo’n trombosebeen naar de huisarts. Soms kan die snel inschatten of het een trombosebeen is of iets anders.

Meestal moet er voor meer zekerheid van het been een echo worden gemaakt. “Alleen dan is het goed te bepalen of het echt trombose is”, weet Meijer. En zelfs op een echo is het stolsel niet altijd goed te onderscheiden.
Als dit het geval is moet de echo even later worden herhaald of volgt er nog een CT-scan.

Medicatie tegen trombose

Is het een trombosebeen, dan bestaat de behandeling uit het toedienen van antistollingsmedicijnen. Dat zijn speciale medicijnen die het stollingssysteem beïnvloeden. Voor de langere termijn krijgen de meeste mensen acenocoumarol- pillen, beter bekend onder de merknaam Sintrom.

Maar die pillen werken pas na enige tijd. Om het stolsel meteen aan te pakken, krijgen patiënten de eerste vijf tot tien dagen ook spuitjes met heparine. Dat zorgt ervoor dat het stolsel niet verder meer groeit, zodat het lichaam zelf het stolseltje kan opruimen. Door de medicijnen komt er geen nieuw stolsel meer. Het is alleen een kwestie van lange tijd, met om de paar weken bloed prikken, om te bepalen of iemand wel de juiste hoeveelheid Sintrom krijgt. De hoeveelheid daarvan kan per persoon enorm verschillen.

Na de trombose

Het lichaam zorgt ervoor dat een bloedpropje uit de aderen niet zomaar in de hersenen of het hart terecht komt. Het bloed gaat altijd eerst door de longen, die werken als een soort filter. Als het bloedstolsel daar blijft vastzitten, valt een deel van de longen stil. Je wordt benauwd en krijgt een pijnlijke ademhaling. Zelfs als je er op tijd mee naar het ziekenhuis gaat, overlijdt 2 tot 3 procent aan zo’n longembolie.

Na die eerste behandeling van een trombosebeen of longembolie kunnen de meeste patiënten meteen weer naar huis. Maar dan begint het. Alle patiënten met een trombosebeen moeten de eerste twee jaar steunkousen dragen. Door de stevige tegendruk aan de buitenkant van het been, wordt het bloed als het ware gedwongen via de aderen snel weer naar boven te stromen. Het voorkomt dat het been dik en pijnlijk blijft en vermindert het risico op ’open benen’. Maar steunkousen zijn behoorlijk lastig. Vaak lukt het niet de kousen zelf aan te trekken elke ochtend; soms worden patiënten afhankelijk van thuiszorg.

Ook het bloed prikken, elke paar weken opnieuw, is veel gedoe. Telkens weer moet worden uitgezocht of het bloed niet te dun of te dik is, en of de hoeveelheid antistollingspillen bijstelling behoeft.

Nieuwe medicatie trombose

Naast de huidige medicijnen zijn er ook experimentele, nieuwe behandelingen. Zo is er de methode van trombolyse, waarbij de arts met een katheter, een soort slangetje, in de aderen kan. Op de exacte plek van het stolsel kan de arts dan een antistollingsstofje toedienen.

Dat kan klachten van de benen voorkomen, zodat steunkousen niet nodig zijn.

Daarnaast worden er nieuwere medicijnen ontwikkeld die sneller werken en waarbij de exacte hoeveelheid minder verschil maakt. Die nieuwe middelen zijn wel officieel geregistreerd, maar ze worden nog niet vergoed en er kleven wat nadelen aan. Zo is er nog geen ’tegengif’, voor als het bloed juist té dun wordt, en is niet na te gaan of iemand zijn medicijnen heeft geslikt.

Testen trombose nog niet goed genoeg

Biochemicus professor Ton Lisman doet in het chirurgisch onderzoekslab onderzoek naar bloedstolling. Hij is op zoek naar een betere methode om het risico op trombose te bepalen. Een betere test zou veel verschil kunnen maken bij het bepalen of en hoeveel bloedverdunners iemand moet krijgen.

“Het is nog heel lastig om erachter te komen hoe het bloed in de aderen stolt”, vindt Lisman. “We hebben er jarenlang te simplistisch over gedacht en bloed alleen onderzocht in reageerbuisjes. Maar bloed stroomt in praktijk door aderen en reageert daarin heel anders dan stilstaand bloed in een reageerbuisje.We zoeken dus een test die iets zegt over stromend bloed.”

Omdat de helft van de trombosegevallen samenhangt met een bestaande ziekte of een operatie, krijgen patiënten in Nederland vaak van tevoren al antistollingsmiddelen toegediend. Er is een hele serie nieuwe bloedtesten in ontwikkeling.

“Nu kunnen we nog weinig anders dan mensen langdurig op antistolling zetten. Dat heeft ook nadelen, want bloed dat minder stolt, geeft ook risico’s. Het zou mooi zijn om veel exacter te kunnen bepalen hoeveel iemand nodig heeft. Met een test kunnen we dan inschatten wie antistolling nodig heeft en bij wie het risico op bloedingen juist te groot wordt.”

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht