Zorg

3 op de 5 Nederlanders zou angststoornis niet melden bij sollicitatie

Bijna tweederde van de Nederlandse bevolking  zou, als zij een angststoornis zouden hebben, dit niet vermelden bij een sollicitatie. Dit omdat zij verwachten dat openheid over een angststoornis hun kans om aangenomen te worden verkleint. Daarnaast geeft 39% aan dat zij als werkgever een sollicitant met een angststoornis minder snel in dienst zouden nemen dan iemand met dezelfde kwalificaties zónder deze aandoening.

paniek, angst, hyperventilatie, hyperventileren, schrik, geschrokken, schrikken, benauwd

Bron: Wikimedia/ Bantosh

Dit blijkt uit een onderzoek van Motivaction in opdracht van Fonds Psychische Gezondheid. Thema van deze Landelijke Dag is angst. Het Fonds werkt dit jaar samen met de Angst, Dwang en Fobie stichting (ADF).

Zorgen

Fonds Psychische Gezondheid is bezorgd over de uitkomst van het onderzoek. De organisatie streeft naar meer openheid over en begrip voor psychische problemen; uit deze cijfers blijkt dat er nog heel wat moet gebeuren om dit te bereiken. Gezien het feit dat 1 op de 5 Nederlanders ooit in zijn of haar leven een angststoornis krijgt, is de kans groot dat werkgevers ermee te maken krijgen.

Aannames bij angststoornissen

Baer Jonkers, psycholoog bij Fonds Psychische Gezondheid: “We vroegen de mensen die aangaven dat ze als werkgever sollicitanten met een angststoornis minder snel aan zouden nemen, waarom zij deze keuze zouden maken. Een van de meest opvallende uitkomsten is dat 33% van hen verwacht dat mensen met een angststoornis zich vaak ziek melden. Sommigen van hen (4%) geven aan dat ze niet willen samenwerken met iemand met een angststoornis. Iedereen met een angststoornis is anders en er zijn diverse angststoornissen. Wij vinden het daarom belangrijk dat er naar individuele personen en hun stoornis wordt gekeken en dat aannames vooraf zoveel mogelijk worden vermeden.”

Openheid van belang

Jonkers: “Het wordt tijd dat er meer openheid komt over psychische aandoeningen, ook op de werkvloer. Nogmaals, ieder mens is anders en de ene angststoornis is de andere niet. Dat iemand een angststoornis heeft, hoeft niet te betekenen dat diegene niet functioneert op het werk. Daarom vragen wij werkgevers om mensen met een angststoornis niet bij voorbaat ‘af te schrijven’.”

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht