Zorg

Ga de strijd aan met de huisstofmijt. Was beddengoed op 60 graden.

De natte zomer en de hoge temperaturen in september zorgen voor een explosieve toename van huisstofmijt. Dat leidt bij mensen die er allergisch voor zijn tot ernstige klachten. Dat meldt het Longfonds. 

huisstofmijt

Uitvergroot lijkt de huisstofmijt op een monster. Foto: Dagblad van het Noorden

De huisstofmijt is een erg klein, spinachtig beestje. Het leeft vooral in stof. Is die stof ook nog eens warm en vochtig? Dan heeft de huisstofmijt het enorm naar zijn zin. Ze voeden zich met dode resten, afkomstig van de menselijke huid. Hun uitwerpselen komen in de lucht terecht en hinderlijk zijn voor mensen die die lucht inademen. Ze slaan neer in de longen en leiden bij mensen met allergie tot aanvallen van astma en neusklachten.

Wat is huisstofmijt?

Veel mensen met astma zijn allergisch voor huisstofmijt. De huisstofmijt woont in elk huis, het maakt niet uit hoe vaak u het schoonmaakt. Door uw huis aan te passen kunnen uw klachten wél verminderen.

Verschijnselen huisstofmijtallergie

De verschijnselen van een huisstofmijtallergie zijn bijvoorbeeld:

  • een verstopte neus
  • niezen
  • loopneus
  • keelklachten
  • benauwdheid
  • jeukende ogen

Niet iedereen met astma is allegisch voor huisstofmijt, maar het komt wel veel voor. De klachten zijn heel vervelend, maar gelukkig kunt u wel maatregelen nemen om ze te verminderen.

Je huis aanpassen

Heeft u last van huisstofmijtallergie? Dan is het verstandig uw huis grondig aan te passen. Dit aanpassen van uw huis noemen we ook wel saneren. U komt dan minder met prikkels in aanraking. Uw huis aanpassen betekent dat u tapijt, kleden en stofnesten zoveel mogelijk uit het huis weghaalt. Neem vloerbedekking van laminaat of vinyl in plaats van tapijt. Vervang uw stoffen bank door een bankstel van leer.

Voor uw beddengoed zijn speciale hoezen te koop die de ontlasting van de huisstofmijten tegenhouden. Was uw beddengoed minimaal eens per twee weken op zestig graden. Bij temperaturen beneden zestig graden sterft de huisstofmijt niet.

Kan uw beddengoed niet zo heet gewassen worden? Dan kunt u het ook een week in de vriezer stoppen. De huismijt kan namelijk ook niet tegen temperaturen van beneden de -20 graden.

Een andere belangrijke maatregel tegen huismijt is ventileren. Zet 24 uur per dag de ventilatieroosters open, of een raam op een kier. Zet in de winter het raam half open.

Snelle groei

Dit voorjaar was er door de zachte winter al 20% meer huisstofmijt dan in andere jaren. Daarop volgde een warme zomer, een kletsnatte augustusmaand en een prachtig begin van de herfst.

‘Het ideale scenario voor de huisstofmijt’, zegt Anne-Catherine Mailleux van de universiteit in het Belgische Leuven. Deze biologe is in de Benelux dé autoriteit op het gebied van huisstofmijt. Zij voorspelt in de loop van de komende weken 30% meer huisstofmijt dan normaal, vooral omdat de jonge mijt snel groeit.

Test

Bij de apotheek is ook een huisstofmijttest te koop. Hiermee kun je controleren waar veel huisstofmijt zit in je huis. Daarna kun je maatregelen nemen. Eigenlijk zou je twee jaar later weer een test moeten doen om te zien of je maatregels geholpen hebben.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht