Zorg

Plaatjes bij rekensom zorgen voor fouten

Toetsen in het onderwijs zijn doorspekt met afbeeldingen en overbodige details. Leuk, maar ook verwarrend voor leerlingen, ontdekte Gerdineke van Silfhout. Zij promoveerde op onderzoek naar de leesbaarheid van toetsen en concludeert dat er nog een wereld te winnen is.

Dyscalculie

Bij een optelsom waarbij je achter de komma moet rekenen, staat een tekening van Supermarkt Yilmaz en de tekst rept van Doorneburgse jongens met spijs. Goed of nodeloos veel informatie?

,,Oh, de realistische contextsommen… Welke jongen van 14 komt regelmatig bij een supermarkt van meneer Yilmaz en is op zoek naar zulke producten? Nou, ik denk niet veel. Die raken afgeleid door het plaatje dat bij de som zit en de gedetailleerde tekst. Daardoor hebben ze minder tijd en energie om de som te maken en is er dus een grotere kans op fouten. Nodeloos veel informatie dus. Bij de rekentoets vraag ik me weleens af wat ze willen toetsen. De leesvaardigheid?”

 Het klinkt als een open deur! Waarom uitgebreide beschrijvingen en opgeleukte toetsen gebruiken?

,,Eerlijk gezegd weet ik dat niet precies. Het verbaast me wel dat veel mensen niet beseffen hoeveel zwakke lezers er zijn. Op het vmbo gaat dat om een kwart van de leerlingen. Gemiddeld is dat rond de 15 procent. Zij worstelen zich door een tekst heen. Als die dan ook nog eens onduidelijk is, dan haken ze helemaal af.”

U onderzocht ook het gebruik van tussenwoorden zoals ‘dus’ en ‘toen’. Leg eens uit?

,,Vaak wordt gedacht dat langere zinnen in tweeën moeten worden gehakt omdat ze dan makkelijker te lezen zijn. Maar dat is helemaal niet waar! Ik zal eens een voorbeeld geven: ‘Het gas is niet detecteerbaar. Er is ethanol toegevoegd.’ Kinderen die geen scheikundige voorkennis hebben, begrijpen deze zinnen niet omdat ze los zijn gemaakt. Had er simpelweg het tussenwoord ‘hoewel’ tussen geplaatst, dan hadden kinderen niet drie keer opnieuw die zinnen hoeven lezen.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Uitgelicht