Zorg

Kan ik Ebola krijgen? 10 antwoorden op de meest gestelde vragen over Ebola?

Dagelijks komen we berichten tegen over Ebola. Duizenden mensen bezweken aan het virus en overal worden maatregelen genomen om besmetting te voorkomen. Gezondheid & Co zet de tien meest vragen over ebola op een rij

Ebola outbreak in Liberia

1. Wat is ebola?

Het ebolavirus veroorzaakt een zeldzame maar zeer ernstige infectieziekte die in Afrika voorkomt.

De ziekteverschijnselen zijn:

 • hoge koorts,
 • hoofdpijn,
 • spierpijnen,
 • braken,
 • diarree
 •  bloedingen in het lichaam.
 • Deze ziekteverschijnselen treden tussen 2 en 21 dagen (met een gemiddelde van 7 dagen) op na besmetting met het ebolavirus. Zolang mensen geen ziekteverschijnselen hebben, zijn zij niet besmettelijk voor hun omgeving.

2. Hoe kun je Ebola krijgen?

Je kunt besmet raken door direct contact met een patiënt. Het virus wordt hierbij overgedragen via lichaamsvloeistoffen (bloed, speeksel, zweet en dergelijke). Daarnaast kunnen mensen ziek raken door het eten van zieke wilde dieren (bushmeat).

3. Waar komt Ebola voor?

Sinds februari 2014 is er een ebola-uitbraak in Guinee, Sierra Leone en Liberia. In juli-september werden patiënten in de Nigeriaanse steden Lagos en Port Harcourt (in de staat Rivers) gemeld. Naast de epidemie in West-Afrika is er een kleine uitbraak van ebola gaande in drie dorpen in de provincie Equateur van de Democratische Republiek Congo (DRC). Het gaat om de dorpen Lokolia, Boende en Watsi Kengo. Er is geen verband tussen de uitbraak in West-Afrika en deze lokale uitbraak in Congo.
Hier kun je lezen waar voor Ebola gewaarschuwd wordt

4. Hoe raak je besmet?

De ziekte is alleen besmettelijk via direct lichamelijk contact met een patiënt of lichaamsvloeistoffen van de patiënt (bloed, speeksel, urine, zweet en dergelijke) of door het slachten en opeten van een ziek wild dier (bushmeat). Eenmaal besmet is er een grote kans op overlijden (40-90%). Het ebolavirus verspreidt zich niet via de lucht of via muggen. Ook kan het virus niet worden overgedragen door het aanraken van voorwerpen zoals geld of het zwemmen in een zwembad.

5. Is er een behandeling?

Nee, er is geen vaccin of medicijn tegen ebola beschikbaar. De behandeling bestaat hoofdzakelijk uit het bestrijden van de complicaties. Ebola zorgt voor zulke ernstige klachten dat mensen altijd verzorgd moeten worden, vooral op het moment dat zij het meest besmettelijk zijn.
Op dit moment wordt in zeer beperkte mate een experimentele behandeling gegeven met een niet-geregistreerd medicijn. Dit medicijn is nog niet eerder aan mensen toegediend. Onbekend is of dit middel effect heeft op het verloop van de ziekte.

6. Wat is het advies voor reizigers naar landen met een ebola-uitbraak?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft om veiligheidsredenen het reisadvies naar Sierra Leone, Liberia, Guinee en Nigeria aangepast. Kijk voor de actuele reisadviezen op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen.

Ga goed verzekerd op reis en vraag bij de verzekeringsmaatchappij na of repatriëring is gedekt en dus door de verzekeringsmaatschappij wordt betaald, ook in het geval van een ebolabesmetting.
Voor reizigers zijn een aantal maatregelen belangrijk om het risico op een ebola-infectie te beperken:

 • Vermijd contact met (overleden) ebolapatiënten en/of hun lichaamsvloeistoffen
 • Vermijd begrafenisrituelen waarbij contact met de overleden ebolapatient plaatsvindt
 • Vermijd contact met materialen van de patiënt die mogelijk besmet zijn (bijvoorbeeld injectienaalden, kleding, lakens, eetgerei)
 • Vermijd contact met levende of dode wilde dieren (apen, vleermuizen, bosantilopen)
 • Eet geen rauw vlees (bushmeat)
 • Vermijd onbeschermde geslachtsgemeenschap met een van ebola genezen patiënt gedurende zeven weken na genezing.

7. Ik heb een land bezocht waar ebola voorkomt. Moet ik mij laten testen op ebola?

Het risico voor mensen die in deze landen reizen of leven is over het algemeen laag. Het risico is groter wanneer u rechtstreeks contact hebt gehad met een (overleden) ebolapatiënt of zijn lichaamsvloeistoffen. Daarom wordt niet aanbevolen om standaard te testen op ebola bij mensen die geen ziekteverschijnselen vertonen. Wanneer u in een gebied geweest bent waar ebola voorkomt, is het belangrijk dat u uw eigen gezondheid in de drie weken na thuiskomst in de gaten houdt. Klachten zoals koorts, spierpijn en hoofdpijn kunnen passen bij de ziekte ebola, maar komen ook vaak voor bij bijvoorbeeld griep of malaria. Wanneer uw arts uw klachten verdacht vindt voor ebola, kan er indien nodig laboratoriumonderzoek verricht worden om na te gaan of het om ebola gaat.

8. Ik heb in een vliegtuig uit één van de getroffen landen naast iemand gezeten die er ziek uit zag, moet ik me nu zorgen maken?

De kans op een ebolabesmetting in een vliegtuig is klein. Alleen passagiers die direct contact met een ebolapatiënt hebben gehad, lopen risico. Bij een verdachte ebolapatiënt worden de contacten nauwkeurig in kaart gebracht. Ook de contacten in het vliegtuig. Als u direct contact met de verdachte patiënt heeft gehad, of naast, voor of achter deze persoon heeft gezeten, dan wordt er contact met u opgenomen. Was u zelf (ook) in een gebied waar ebola voorkomt? Dan is het belangrijk dat u eigen gezondheid in de 3 weken na thuiskomst goed in de gaten houdt. Als u in die 3 weken klachten krijgt zoals koorts, spierpijn en hoofdpijn, neem dan telefonisch contact met uw huisarts. Vertel de huisarts waar u geweest bent. Er zijn allerlei andere ziekten zoals griep en malaria waarvan je, net als bij ebola, koorts, spierpijn of hoofdpijn kunt krijgen.

9.  Wat als Ebola in Nederland is?

http://www.gezondheidenco.nl/ziekenhuis-klaar-voor-ebola-wat-als-ebola-nederland/

10. waarom is er nog geen medicijn?

http://www.gezondheidenco.nl/ebola/

 

Bronnen: Ministerie van Buitenlandse zaken en Rivm

 

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht