Voeding

Advies: meer foliumzuur slikken tegen autisme

Het Autisme Kenniscentrum adviseert vrouwen die zwanger willen worden, meer foliumzuur te slikken dan nu wordt voorgeschreven door de Gezondheidsraad. Dan wordt de kans op een autistisch kind 27 tot 40 procent kleiner.

XTRA-BEZUINIGINGSMAATREGELEN-ZORG

Foliumzuur

Zwangere vrouwen nemen al foliumzuur, om de kans te verkleinen dat hun kind met een hazenlip of open ruggetje ter wereld komt: 400 microgram per dag. Om de kans op een autistisch kind te reduceren, is 600 microgram nodig, stelt Annelies Spek, hoofd van het Autisme Kenniscentrum, op basis van diverse internationale onderzoeken.

“Wij hopen dat de Gezondheidsraad ons advies overneemt, maar dat kan nog een tijd duren. Daarom willen we aanstaande ouders nu al informeren. Vooral als autisme bekend is in de familie, is dit belangrijk.”

Autisme en foliumzuur

Meer foliumzuur brengt de kans op een kind met klassiek autisme met veertig procent omlaag en die op een kind met een zogeheten autismespectrumstoornis (ass)  met 27 procent. “Op een makkelijke manier is heel veel leed te voorkomen,” zegt Spek.

Hoge dosering

Een hogere dosering kan geen kwaad: de Gezondheidsraad stelt een bovengrens van 1000 microgram per dag. Het Autisme Kenniscentrum adviseert vrouwen om tussen de één en drie maanden voor de geplande zwangerschap te beginnen met het slikken van foliumzuur en daarmee door te gaan tot de zwangerschap twee maanden onderweg is. Van de Nederlanders heeft één procent een autistische aandoening.

Zwanger en foliumzuur

Volgens Mirelle Dresch, voedingsdeskundige bij farmaceutische producent Parmalux, slikt slechts 43 procent van de Nederlandse vrouwen zich tijdens de zwangerschap dagelijks 400 microgram foliumzuur. Annelies Spek stelt dat foliumzuur mogelijk ook een effect heeft op andere neurologische aandoeningen, zoals schizofrenie en adhd. “In alle gevallen gaat het om de ontwikkeling van het brein tijdens de zwangerschap. Het zou goed zijn om daar ook onderzoek naar te doen. Wellicht heeft het ook effect op bijvoorbeeld adhd’

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht