Voeding

Recept chocoladepannenkoeken

Sinds ik gezondere recepten voor het maken van pannenkoeken heb ontdekt, staat deze heerlijke lekkernij toch wel minimaal 1x per week op het menu. Meestal maak ik pannenkoeken voor ontbijt en ik maak dan vaak de inmiddels bekende banaan-ei pannenkoekjes.

choco pannenkoekjes

Dit gerecht is zo enorm simpel om te maken en bevat dus in principe maar twee basis ingrediënten. Ik wilde graag een kleine aanpassing doen in dit gerecht, want wat dacht je van chocoladepannenkoekjes? nee dit betekent niet dat er een hele reep chocolade door het beslag gaat maar een paar theelepels rauwe cacaopoeder is voldoende.

Rauwe cacaopoeder is cacao in zijn puurste vorm en bevat geen suikers of melk, wel bevat het een aantal vitamines, mineralen, vezels en essentiële vetzuren. Daarnaast is rauwe cacao zo bijzonder omdat het niet verhit wordt, door verhitting verliest het product namelijk veel voedingswaarde. De chocoladerepen uit de supermarkt bevatten slechts  een kleine  hoeveelheid cacao en juist een heleboel suiker en melk. Niet de meest gezonde keus dus!

Rauwe cacaopoeder is op internet veelvuldig te verkrijgen en ook bij de gezondheidswinkels bij jou in de buurt kun je het ongetwijfeld kopen. Door de toevoeging van cacao poeder aan het beslag krijgen de pannenkoekjes een echte chocolade smaak zonder dat het gelijk ongezond wordt, integendeel ze worden juist gezonder. Een leuke variatie dus met de gewone pannenkoeken die je normaal altijd eet! Je kunt de poeder door elk gewenst pannenkoekbeslag mengen maar probeer ook eens deze simpele banaan-ei pannenkoekjes. Zelf vind ik het altijd nog erg lekker om bijvoorbeeld  kwark, fruit of superfoods bij de pannenkoekjes te eten.Varieer naar hartenlust!

Ingrediëntenvoor 2 personen

  • 4 eieren
  • 2 grote rijpe bananen
  • 3 theelepels rauwe cacaopoeder
  • kaneel naar smaak
  • kokosolie om in te bakken

chocolade pannenkoekjes

Toppings:

  • magere kwark
  • bevroren of vers fruit naar keuze
  • superfoods naar keuze

Bereidingswijze

Ik heb een keukenmachine gebruikt om het beslag te mengen voor deze pannenkoekjes maar mocht je die niet hebben dan pak je gewoon een vork om de bananen mee fijn te prakken. Ik heb de eieren, de bananen, cacaopoeder en de kaneel in de keukenmachine gedaan en heb het goed laten draaien tot er een egaal beslag ontstaat. Voor de mensen zonder keukenmachine doe je de eieren, cacaopoeder en kaneel in een schaaltje. Pak de vork en prak hiermee de bananen goed fijn en voeg toe bij de rest in het schaaltje. Klop het geheel goed door elkaar met een garde.

Als het beslag klaar is, verhit je een beetje kokosolie/ olijfolie in de koekenpan. Laat de olie goed smelten en schep dan met een juslepel wat beslag in de pan. Ik maak kleine pannenkoekjes omdat met dit beslag het lastig is om ze om te draaien als je te grote zou maken. Omdat ik de pannenkoekjes klein houdt, geeft dat ruimte in de pan om drie tegelijk te maken. Laat ze goed bruin bakken voordat je ze omdraait. Zodra al het beslag op is en de pannenkoekjes klaar zijn, begin je met de opmaak. Ik heb als topping wat magere kwark gebruikt en het bord verder gedecoreerd met bevroren aardbeien en bosvruchten. Nog wat verschillende soorten superfoods erover heen; lijnzaad, kokosblokjes, gojibessen en cacao nibs. En aanvallen maar!

Dit recept is van Jolanda Gerritsma.

Heb jij ook een lekker gezond recept? Mail hem dan met foto’s naar Gezondheidenco@ndcmediagroep.nl

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht