Voeding

De invloed van vitamine D op dementie en depressie

Wereldwijd zijn er circa 40 miljoen mensen met dementie. Ongeveer 350 miljoen mensen maken minstens eenmaal in hun leven een depressieve periode door. Helaas is de behandeling voor beide aandoeningen niet optimaal en wordt er momenteel wereldwijd hard gewerkt om de behandelmethoden te verbeteren.

 

Foto: ANP

Foto: ANP

 

Naast het zoeken naar betere behandelmethoden, vonden Elske Brouwer-Brolsma en collega’s het echter ook belangrijk om op zoek te gaan naar factoren die de ontwikkeling van dementie en depressie mogelijk uit zouden kunnen stellen of misschien zelfs kunnen voorkomen.

Vitamine D

Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat veel mensen een tekort aan vitamine D (‘zonlichtvitamine’) blijken te hebben, en dat de oudere mens een verhoogd risico heeft op een vitamine D tekort. Veel mensen kennen vitamine D omdat het van belang is voor de gezondheid van onze botten. Uit recent onderzoek is nu ook gebleken dat vitamine D in de hersenen voorkomt en daar zorgt voor de aanmaak van bepaalde stofjes die invloed hebben op ons geheugen, denksnelheid en gemoedstoestand.

Dementie uitstellen?

Het doel van Elske haar promotieonderzoek was daarom om te kijken of vitamine D een rol kan spelen in het voorkomen en/of uitstellen van de ontwikkeling van dementie / afname van verstandelijke vermogens en depressie. Dit promotieonderzoek is hoofdzakelijk uitgevoerd in Nederlandse ouderen die zich na een oproep van de onderzoekers zelf hebben aangemeld voor deelname aan het onderzoek . Deze deelnemers hebben bloed afgestaan, zodat de onderzoekers inzicht konden krijgen in de vitamine D status van deze mensen. Ook hebben de deelnemers verschillende geheugenopdrachten uitgevoerd, vragenlijsten ingevuld over hun stemming, en zijn er foto’s gemaakt van de hersenen (MRI). Uit een aantal van deze onderzoeken – maar niet alle – bleek vitamine D positief samen te hangen met denksnelheid, geheugen en stemming.

Kleinere hersenen

Ook zagen de onderzoekers dat bepaalde delen van de hersenen iets kleiner waren bij mensen met lagere vitamine D spiegels, in vergelijking tot mensen met hogere vitamine D waarden. Uit het onderzoek is dus onder andere gebleken dat veel oudere mensen een vitamine D tekort hebben. Of er ook daadwerkelijk een verband bestaat tussen vitamine D, dementie en depressie kunnen de onderzoekers nog niet met zekerheid stellen. Het onderzoek beschreven in het proefschrift van Elske is namelijk voornamelijk observationeel onderzoek geweest.

,,We hebben vitamine D bloedwaarden gemeten en gekeken of er een verband is met het geheugen en de gemoedstoestand. Om meer inzicht te krijgen in de rol van vitamine D zal er in de toekomst ook experimenteel onderzoek gedaan moeten worden. Dit kunnen bijvoorbeeld studies zijn waarin we deelnemers gedurende een langere periode een tablet met of zonder vitamine D geven, en vervolgens gaan kijken of er ook verschillen ontstaan in geheugen, denksnelheid en gemoedstoestand tussen de mensen die al dan niet vitamine D hebben gekregen.”

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht