Zorg

Wintertijd speelt vooral ouders met jonge kinderen parten

Voor de meeste mensen voelt de overgang naar de wintertijd heel fijn, maar voor ouders met kleine kinderen kan het de komende tijd pittig worden.

luisteren, oor, gehoor, horen, muziek, peuter, kind, doof, gehoor, slechthorend

Bron: Flickr/ Sham Hardy

 

Kind eerder wakker

Kinderen die normaal om 7 uur naast hun bed staan, doen dat vanaf zondag, wanneer de klok een uur terug is gezet, waarschijnlijk om 6 uur. „Ouders kunnen nu, drie dagen voor het ingaan van de wintertijd, hun kinderen er al op voorbereiden door ze steeds wat later naar bed te laten gaan”, aldus professor Joke Meijer uit Leiden, expert op het gebied van de biologische klok en slaap. ,,Het idee is dat ze dan ’s ochtends ook steeds wat later wakker worden.”

Langer in bed

Voor iets oudere kinderen, die al naar school gaan, komt de wintertijd juist beter uit. „Die moet je vaak wakker maken als ze naar school moeten. Dat wordt nu iets makkelijker, omdat het volgens hun biologische klok een uurtje later is en ze zich dus beter uitgeslapen voelen.” Voor volwassenen werkt dat net zo. Die mogen voor hun gevoel wat langer in bed blijven dan normaal.

Last van overgang?

Volgens Meijer hebben relatief weinig mensen last van de overgang van zomer- naar wintertijd. Andersom voelt het des te heftiger. ,,Dat komt omdat de meeste volwassenen een ritme hebben dat tussen de 24 en 25 uur ligt. Dat merk je vooral in het weekeinde. Als we niet vroeg op hoeven, hebben we meestal de neiging wat later te gaan slapen, de dag wat langer te maken als het ware, en de volgende ochtend uit te slapen.”

Ander ritme

Bij de overgang van zomer- naar wintertijd duurt de dag eenmalig 25 uur. „Dat ligt dichter bij ons natuurlijke ritme. Bij de overgang van de winter- naar zomertijd, duurt de dag ineens maar 23 uur. Dat voelt veel ingrijpender voor de meeste mensen. Vooral avondmensen hebben hier last van”, volgens Meijer.

Alleen kleine kinderen hebben een echt 24 uursritme. „Die worden vaak standaard een stuk vroeger wakker dan hun ouders. Als ze normaal gesproken al vroeg wakker zijn, kan dat na het ingaan van de wintertijd wel erg vroeg worden.”

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht