Zorg

Nieuwe manieren om uitzaaiingen bij blaaskanker tegen te gaan

Experimentele middelen remmen mogelijk de uitzaaiing van blaaskankercellen. Onderzoekers van de afdeling Urologie van het LUMC publiceerden hier onlangs over in PLOS ONE. “We denken dat de tumor door deze nieuwe middelen bovendien gevoeliger wordt voor chemotherapie.”

Chemotherapie, chemo

Foto: ANP

Voordat kankercellen zich kunnen gaan uitzaaien moeten ze verschillende stappen doorlopen. Tumorcellen die uitgaan van epitheel (bekledingscellen),zoals bij blaaskanker, zullen bijvoorbeeld eerst beweeglijker moeten worden, vertelt dr. Geertje van der Horst, onderzoeker op de afdeling Urologie van het LUMC. Zij deed onderzoek naar een middel dat verhindert dat strak in het gelid liggende epitheliale cellen overgaan naar veel beweeglijker mesenchymale cellen.

Gevoeliger voor chemotherapie

De stof die Van der Horst testte, een zogenaamde αv-integrine-remmer, bleek bij proefdieren inderdaad uitzaaiingen tegen te gaan. De onderzoekers zagen dat tumorcellen van de blaas die zich al richting beweeglijke, mesenchymale cellen hadden ontwikkeld, zich na toevoeging van een αv integrine-remmer weer meer als epitheliale cel gedroegen.

“We denken dat kankercellen met een meer epitheliaal uiterlijk ook gevoeliger zijn voor chemotherapie dan tumorcellen met meer mesenchymale karakteristieken. Behandeling met de αv-integrine-remmer zou dus niet alleen het proces van uitzaaiing tegengaan, maar er ook voor kunnen zorgen dat chemotherapie beter aanslaat. Dat willen we nu verder gaan onderzoeken.”

Bloedvatvorming remmen

Wat αv-integrine-remmers extra interessant maakt is dat ze op verschillende manieren werken. Ze gaan niet alleen de epitheliale-mesenchymale transitie (EMT) tegen, een proces dat wordt beschouwd als een belangrijke stap in de ontwikkeling en uitzaaiing van blaaskanker. Maar ze vertragen ook de vorming van nieuwe bloedvaatjes. Ook dit hindert de groei van tumoren, die voor hun groei afhankelijk zijn van de aanvoer van voedingsstoffen via het bloed.

Remmers van αv-integrine zijn mogelijk ook interessant voor andere tumoren, met name die waarbij EMT waarschijnlijk een belangrijke rol speelt, zoals prostaat-, borst- en alvleeskliertumoren. Het LUMC heeft nog andere middelen in onderzoek die EMT tegengaan. Onderzoeker dr. Gabri van der Pluijm van de afdeling Urologie ontving onlangs een subsidie van de Astellas European Foundation om de werking hiervan verder te onderzoeken.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht