Zorg

Hoger eigen risico kan lonend zijn.Bijna de helft beter uit met een hoger eigen risico zorgverzekering

Bijna de helft van de verzekerden zou er profijt van hebben als ze het eigen risico van hun zorgverzekering verhogen. Dat stellen onderzoekers van het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

zorgverzekering, zorgpremie

Verplicht eigen risico

In Nederland heeft iedereen een verplicht eigen risico van 360 euro. Mensen kunnen dat verhogen en krijgen daarvoor korting op hun zorgpremie. Slechts 11 procent van de verzekerden heeft het eigen risico verhoogd.

Winst

Mensen die hun eigen risico vrijwillig verhogen met 500 euro, krijgen gemiddeld 240 euro premiekorting. Als hun zorgkosten die onder het eigen risico vallen, onder de 600 euro blijven, maken ze ‘winst’. De onderzoekers becijferden dat 48,3 procent van de mensen uit hun database onder die grens bleven.

Minder gezond

Ze maakten gebruik van een database van Achmea, met daarin ruim 800.000 mensen uit het Agis-bestand. Dat zijn oud-ziekenfondsverzekerden. ,,Die mensen zijn over het algemeen iets minder gezond en hebben dus ook hogere zorgkosten’’, zegt onderzoekster Kayleigh van Winssen. ,,We kunnen dus zeggen dat 48,3 procent een ondergrens is en dat waarschijnlijk nog meer mensen profijt zouden hebben van het verhogen van hun eigen risico.”

Gok

Als zorgconsument is het natuurlijk altijd een gok of je veel zorgkosten gaat maken in het komende jaar, maar helemaal koffiedik kijken is het niet. ,,Er zijn wel groepen die over het algemeen minder zorgkosten maken. Dat zijn jonge mannen en verzekerden met lage zorgkosten in voorgaande jaren’’, aldus Van Winssen. ,,Die hebben het meeste profijt van het ophogen van hun eigen risico. Chronisch zieken doen er natuurlijk niet verstandig aan.’’ Ook moeten consumenten van tevoren goed bedenken of ze het geld wel kunnen ophoesten, mocht het nodig zijn, bijvoorbeeld na een verkeersongeluk.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3348 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht