Zorg

Wintertijd blokkeert gelukshormoon. Last van de winterblues

Komend weekend gaat de wintertijd weer in. Gewoon een kwestie van de klok een uur terugzetten, toch? Maar voor 400.000 Nederlanders breekt met de wintertijd een langdurige depressie aan.

depressie, depressief, somber, verdrietig,

Bron: Flickr/ Joepenna

Gelukshormoon

Wetenschappers van de universiteit van Kopenhagen hebben ontdekt waarom sommige mensen last hebben van seizoensgebonden depressies. In de donkere dagen is bij hen het ‘gelukshormoon’ serotonine minder actief. Met als gevolg dat ze zich lusteloos en zelfs angstig voelen.

Winterblues

De Deense wetenschappers onderzochten elf mensen met een seizoensgebonden depressie en 23 mensen die geen last hebben van de winterblues. Hersenscans toonden dat bij de mensen met een winterdepressie afhankelijk van het seizoen grote verschillen optreden in de hoeveelheid eiwitten die het gelukshormoon transporteren. Bij minder licht was bij hen de serotonine minder actief. Met als gevolg een depressie.

Psycholoog Jean-Pierre van de Ven van het Fonds Psychische Gezondheid waarschuwt voor al te veel optimisme. ,,Het onderzoek is geen doorbraak, eerder een aanscherping van een theorie die al langer bestaat.” Belangrijker is volgens Van de Ven om te weten waarom bij minder licht de serotonine-huishouding verstoord kan raken. Maar daarop geven de Deense onderzoekers nog geen antwoord.

Nummer

Onderzoeksleider dr. Brenda McMahon zegt dat zij en haar team denken ‘het nummer te hebben achterhaald dat de hersenen bellen om de serotonine te regelen als de seizoenen veranderen’. McMahon: ,,De serotonine-transmitter, SERT, transporteert de serotonine naar de zenuwcellen, waar het gelukshormoon vervolgens inactief is. Dus hoe harder de SERT werkt, hoe minder het gelukshormoon werkt. Zonlicht dimt de activiteit van de SERT, maar als de donkere dagen aanbreken, wordt die dus weer actiever.” Althans, bij mensen die last hebben van winterdepressies.

Want bij de anderen blijkt de SERT tijdens het korten van de dagen helemaal niet productiever te worden. Zij hebben dus ook geen last van minder serotine. Volgens het Fonds Psychische Gezondheid voelen in Nederland 1,2 miljoen mensen zich in het najaar en de winter buitengewoon somber. Bij een derde zijn de klachten zelfs zo ernstig, dat er sprake is van een depressie. Bij een groot deel van de patiënten helpt lichttherapie.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht