Zorg

Stilstaand donorhart kan nu toch getransplanteerd

Een Australische vinding die een stilgevallen hart geschikt maakt voor donatie kan ook in Nederland op termijn de wachtlijst verkorten.
Australische chirurgen zijn er in geslaagd een stilstaand hart te transplanteren. ,,Een revolutionaire doorbraak”, juicht thoraxchirurg Michiel Erasmus van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), die bij het onderzoek betrokken was. Met deze techniek kunnen meer levens worden gered.

hartoperatie
De eerste geholpen patiënte, een vrouw van 57 jaar, voelt zich weer alsof ze 40 is. Haar artsen wisten een donorhart dat al twintig minuten niet meer klopte weer tot leven te brengen in een machine die ze ‘hartdoos’ noemen. Bij twee andere Australische patiënten is de operatie inmiddels ook geslaagd.
Dat is goed nieuws voor hartpatienten over de hele wereld. Er zullen naar verwachting tot 30 procent meer levens kunnen worden gered door de toename van het aantal beschikbare donorharten.

Donorhart

Tot nu worden donorharten alleen getransplanteerd als ze nog kloppen. Deze organen zijn afkomstig van mensen die hersendood zijn verklaard, maar van wie het hart nog normaal functioneert. Het wordt dan op ijs vervoerd en moet binnen vier uur bij een patiënt worden ingebracht. Tot voor kort was een stilstaand hart niet bruikbaar, omdat de schade aan de hartspier na een hartstilstand te groot was.

Orgaan warm houden

De Australiërs hebben nu een oplossing gevonden: zij hebben een voedende vloeistof ontwikkeld die de schade beperkt. In de doos wordt het orgaan warm gehouden, wordt de hartslag opnieuw opgewekt en wordt de vloeistof toegediend. UMCG-thoraxchirurg Erasmus nam in het afgelopen jaar deel aan een internationale studiegroep die zich het hoofd brak over onbruikbare donororganen.

Wachtlijst verkorten Nederland

Canadese collega’s waren ook al ver in hun onderzoek, maar de Australiërs hebben nu de primeur. Zij kunnen met hun machine zelfs testen of een hart goed werkt. Dat is niet mogelijk als een donorhart op ijs wordt vervoerd. ,,Dan is het ijskoud en kun je er niets mee”, legt Erasmus uit.
De chirurg denkt dat de techniek in Nederland jaarlijks tien tot vijftien extra donorharten kan opleveren. Jaarlijks worden zo’n veertig harttransplantaties uitgevoerd, terwijl er ruim twee keer zoveel patiënten op de wachtlijst staan. ,,Met deze techniek kunnen we de wachtlijst flink verkorten.

Hoe duur is nieuw hart?

Het zal nog wel een paar jaar duren voordat Nederland profijt kan hebben van de uitvinding. De hartdoos is te groot om te vervoeren in de Nederlandse taxi’s en vliegtuigen die nu gebruikt worden om een donororgaan snel naar een operatiekamer te brengen. Een ander obstakel zijn de kosten, verwacht Erasmus. ,,Eén harttransplantatie kost nu 120.000 euro. Met deze techniek komt daar nog eens 45.000 euro bovenop. De vraag is: wie gaat dat betalen? Het zit nog niet in de zorgverzekering. Mijn ideaal is nu een soortgelijk apparaat te ontwikkelen dat minder kostbaar is, maar dat kan wel twee jaar duren.”

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht