Voeding

Wat is Goede Voeding? – Column dietist Janet Noome

Iedereen die de titel van dit stukje leest heeft zo een eigen idee over wat ‘Goede Voeding’ is. De een zal denken aan volkorenbrood met pitten, zaden en het liefst zo grof mogelijk, de ander denkt aan mager vlees, een derde aan elke dag veel groente en fruit. Iedereen denkt direct in voedingsmiddelen. Als je je realiseert dat in een gemiddelde supermarkt zo’n 8000- 22000 voedingsmiddelen te koop zijn is dat ook niet zo gek. Zo zijn we geprogrammeerd.

dn-bb-JanetNoome

Maar, als voedingsdeskundigen het hebben over goede voeding wordt in voedingsstoffen gedacht. Denk hierbij aan eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen zoals ijzer, natrium en calcium.

Alles wat we eten en drinken wordt ons voedingspatroon genoemd. Zo heeft ieder mens een eigen voedingspatroon. Mijn voedingspatroon is dus waarschijnlijk heel anders dan die van u. Om uit dit enorme aanbod aan voedingsmiddelen met een gigantische diversiteit aan voedingsstoffen nog een advies te kunnen maken over hoe men het best eet, ga er maar aan staan! Dat is een lastige zaak.

Kwalificatie

Daarom is het ook niet mogelijk om aan één voedingsmiddel de kwalificatie ‘goed’ of ‘gezond’ te geven. Je zult het altijd in het grotere geheel van een voedingspatroon moeten bekijken. Je kunt dus wel spreken van een goed of gezond voedingspatroon.

Ideeën en meningen

Maar hoe een gezond voedingspatroon er uit zou moeten zien bestaan veel ideeën en zijn nog meer meningen. Vlak na de Tweede Wereldoorlog was het aanbod voedingsmiddelen krap. De overheid zocht naar een instrument om de bevolking te helpen goede maaltijden te bereiden. Er werd een commissie van wijzen uit de wetenschap benoemd: de Gezondheidsraad. Aan hen was de taak om de vele, internationale onderzoeken over de relatie voeding en gezondheid te analyseren. En deze analyses werden vertaald in richtlijnen: de Richtlijnen Goede Voeding (RGV).

Taaie kost

De eerste RGV zijn zo’n 80 jaar geleden geformuleerd. Maar RGV- alleen zijn nog steeds taaie kost. Dat is een erg theoretisch epistel. Dus er was behoefte aan een vertaling die we allemaal zouden begrijpen. En daar kwam in 1953 De Schijf van Vijf. En die Schijf bestaat nog steeds tot de dag van vandaag. Wie kent de Schijf van Vijf niet?

Herzien

Waarom vertel ik nu dit hele lange verhaal? Dat zal ik proberen uit te leggen. De Richtlijnen Goede Voeding worden om de zoveel jaar herzien. Nieuwe onderzoeken worden meegenomen en dat kan betekenen dat de aanbevelingen ‘Hoe gezond te eten’ totaal kunnen wijzigen. De huidige RGV stammen 2006. Het ligt in de bedoeling dat in 2016 de nieuwe aanbevelingen in gaan. Dat zal naar mijn mening tijd worden want juist in de laatste jaren is er op voedingsgebied erg veel onderzoek verricht. Ook is duidelijk geworden dat sommige aanbevelingen op niet correct onderzoek gebaseerd waren.

Een voorbeeld hiervan is de “Ancel Keys 7 landen studie”, waar de jarenlange Becel reclame ‘Met linolzuur, goed voor hart en bloedvaten’ op gebaseerd is. Vet was slecht en van cholesterol verstopte je bloedvaten. We zijn bang gemaakt voor vet en cholesterol en meer dan 2 eieren per week eten was bijna zelfmoord. En als je roomboter op je brood smeerde had je iets niet begrepen. Dat moest toch echt halvarine zijn. Ik schrijf het in de verleden tijd, maar helaas doen deze opvattingen nog steeds de ronde.

Veranderen

Inmiddels weet ik wel beter. De aanbeveling van het Voedingscentrum, het ‘moederbedrijf’ van de Schijf, luidt nog steeds dat we voorzichtig moeten zijn met vet, en zeker met hard, verzadigd vet. En het wordt hoogtijd dat dat eens gaat veranderen.

Of dat gaat gebeuren? Ik weet het niet. Er is namelijk met de aanbeveling in de campagne ‘Let op verborgen vet’ een hele lucratieve vetarme voedingsmiddelen industrie opgetuigd. Loop maar eens langs de schappen van de supermarkt en kijk eens bij de meters koelvitrines:  allemaal vetarme en 0% vet producten. Van 20 % kaas tot halvanaise. Daar wordt veel, heel veel aan verdiend. Als iedereen opeens een snee brood met roomboter en volvette kaas gaat eten samen met een beker volle yoghurt dan kan de helft van het assortiment eruit en nee, dat is niet in het belang van de voedingsindustrie.

Wat mij ook zorgen baart is dat de Gezondheidsraad al heeft aangekondigd in hun aanbevelingen de Voedingsrichtlijnen uit de Verenigde Staten uit het jaar 2010 meeneemt. Ja, u leest het goed: 2010! Er wordt achteruit gekeken in plaats van vooruit. En nog wel naar het land waar het op voedingsgebied gruwelijk mis gaat. Kijk maar naar de explosief gestegen obesitas- en diabetes type2 cijfers in de VS  van de laatste jaren.

Brazilië

Nee, als we dan toch achteruitkijken dan kan beter gekeken worden naar de Voedingsrichtlijnen zoals Brazilië ze dit voorjaar heeft geformuleerd.

Want wat is volgens de Brazilianen Goede Voeding?

Er zijn 3 basis aanbevelingen:

 • Ga iedere dag uit van vers gekookte gerechten en maaltijden.
 • Wees matig met het gebruik van zout, suiker, olie en vet bij de maaltijdbereiding.
 • Beperk de inname van kant- en klaar producten en vermijd zelfs helemaal de extra bewerkte producten.

En dan volgen een aantal algemene adviezen:

 • Bereid de maaltijden met vers en onbewerkt basisvoedsel.
 • Eet de maaltijden met regelmaat en heb ook aandacht voor een prettige omgeving.
 • Eet waar het kan samen met andere mensen.
 • Koop je voedsel op plaatsen met een groot aanbod vers voedsel, zoals op de markt. Vermijd winkels waar een groot aanbod kant- en klaar voedsel wordt verkocht.
 • Leer koken en probeer er plezier in te krijgen.
 • Neem de tijd voor een goede maaltijd.
 • Ga je uit eten kies een restaurant waar vers eten verwerkt wordt tot smakelijke maaltijden. Vermijd fastfood ketens.
 • Wees kritisch op reclame uitingen waar het gaat over eten en drinken.

De Richtlijnen van Brazilië zijn echt gericht op verbetering van de gezondheid van de bevolking. Wat zou het toch fantastisch zijn als de Gezondheidsraad deze simpele maar erg doeltreffende adviezen nu eens gewoon zou overnemen!

Want helaas lijken de adviezen van de Schijf van Vijf vooral bedoeld te zijn voor de industrie- en handelsbelangen. Ik verwacht dan ook niet een revolutionaire nieuwe Schijf van Vijf in 2016. Maar ik laat me graag verrassen.

Janet Noome is diëtist en schrijft maandelijks een column voor Gezondheid en Co. Reageren kan via het formulier onder deze column 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht