Zorg

Vijf vragen over dodelijke ziekte ebola

Je hoort het voorbij komen in het journaal. Kranten staan er vol mee en op internet kun je speciale ebola-pakken kopen. De wereld is in de ban van Ebola.

-

Wat is ebola?

Ebola is een zeldzame ziekte. Van het virus bestaan verschillende varianten, allemaal zeer dodelijk. In 25 tot 90 procent van de gevallen overlijdt de patiënt.

Hoe raak je besmet?

De ziekte verspreidt zich via contact met lichaamsvocht van besmette mensen of dieren. Het kan dan gaan om bijvoorbeeld urine, zweet, bloed, sperma, moedermelk of om het eten van besmet vlees. De meeste besmettingen ontstaan bij familie en anderen die een patiënt verzorgen, of bij begrafenisrituelen. Ebola is zo gevreesd dat medisch personeel vaak op de vlucht slaat en patiënten achterlaat.

Wat doet ebola met iemand?

Het ebolavirus verspreidt zich via het bloed en schakelt het afweersysteem uit. Het virus veroorzaakt hevige koorts, hoofdpijn, spierpijn, bindvliesontsteking en zwakte. Patiënten moeten braken en krijgen diarree. Het virus veroorzaakt bloedklonters die vitale organen blokkeren en voor bloedingen zorgen. De patiënten kunnen veel bloed verliezen, ook via hun neus en hun urine.

Wat kan er worden gedaan tegen ebola?

Er bestaat nog geen breed toegankelijk vaccin of behandeling tegen ebola. Er zijn wel vaccins die nog in de testfase zijn, waaronder ZMapp, dat aan enkele besmette hulpverleners is toegediend. Het is bij een ebolaverdenking belangrijk zo snel mogelijk iedereen op te sporen die contact heeft gehad met de persoon die is besmet. Zij worden in de gaten gehouden en moeten in quarantaine zodra ze tekenen van besmetting vertonen.

Hoe is het risico op besmetting te verkleinen?

Met simpele hygiëne, zoals het wassen van handen, wordt de kans op besmetting al sterk teruggedrongen.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht