Zorg

Erfelijke borstkanker bij moeder en dochter

Janet (52) heeft net als haar twee zussen een erfelijke vorm van borstkanker gehad. Na een ingrijpende behandeling is ze genezen. Haar dochter Anouk (25) blijkt het gen ook te dragen. Zij wil in de toekomst haar borsten preventief laten verwijderen om de kans op kanker te verkleinen.

knobbeltje in borst

Erfelijke belast met borstkanker: moeder en dochter

Na haar dertigste wil ze een definitief besluit nemen.”Ik had er rekening mee gehouden dat ik erfelijk belast zou zijn, maar je hoopt toch dat het niet zo is”, vertelt ze.  Haar moeder luistert aandachtig naar haar dochter.  Ze zitten aan de keuken tafel van het huis van Anouk en haar vriend in een nieuwbouwwijk in Coevorden.

Erfelijke borstkanker

Moeder Janet: “Nu mijn dochter ouder is, hebben we het er vaker over.  Het is geen taboe. Toen ik zeven jaar geleden ziek werd, was zij een stuk  jonger en ook meer bezig met haar eigen leven.  Zelf was ik eigenlijk opgelucht. Al jaren leefde ik met de gedachte dat ik borstkanker zou krijgen, omdat ik net als mijn twee zussen erfelijk belast ben. Zij hadden al kanker gehad. Een van mijn zussen is zo ziek geweest dat we bang waren dat zij het niet zou overleven.”

Eierstokkanker

De Coevordense heeft zich destijds laten onderzoeken. “Twee weken later was op een mri-scan al te zien dat in mijn rechterborst kankercellen zaten. Ik was er snel bij. De cellen zaten nog ingekapseld. Mijn borst moest wel geamputeerd worden. Ook mijn andere borst is er preventief afgehaald. Eerder heb ik mijn eierstokken en eileiders uit voorzorg laten verwijderen.” Draagsters van het borstkankergen hebben tot 85 procent kans om borstkanker te krijgen. Ook is er een verhoogd risico op eierstokkanker.

Amputeren

Anouk heeft gesprekken met artsen gevoerd over de mogelijkheden om de risico’s te beperken.  “Mij is aangeraden niet al te lang te wachten met kinderen. Op dit moment denk ik dat ik na mijn dertigste mijn borsten laat amputeren. Het is een ingrijpende operatie. Als ik het niet doe,  kan ik een dodelijke ziekte krijgen.” Moeder staat achter haar dochter, welke beslissing zij ook neemt

Erfelijkheid

Jaarlijks wordt in ons land bij circa 12.500. vrouwen en honderd mannen borstkanker vastgesteld. De ziekte treft één op de acht vrouwen in Nederland. Voor het dertigste levensjaar is borstkanker zeldzaam. De ziekte bereikt een piek in de categorie 50-70 jaar. In 5 tot 8 procent van de gevallen is sprake van erfelijkheid als doorslaggevende factor. Vrouwen met het gen hebben 55 tot 85 procent kans om borstkanker te ontwikkelen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht