Zorg

Gifmoorden zelden opgemerkt. ,,Giftest zou verplicht moeten worden”

 Gifmoorden in Nederland blijven vaak onopgemerkt omdat de wet op de lijkschouwing niet voorziet in een standaard giftest bij overlijden.

 Nederlands Forensisch Instituut
Nu moeten schouwartsen met het blote oog vergiftiging constateren. ,,Daardoor missen ze zaken’’, zegt directeur Sebastiaan Huntjens van het Maastricht Forensic Institute voor onafhankelijk wetenschappelijk forensisch onderzoek.

Gifmoorden vaker dan gedacht

Forensisch arts Kees Das van de GGD in Amsterdam constateerde al in 2011 dat er vergiftigingen worden gemist. Hij deed sneltests bij duizend ‘natuurlijke doden’ in de Amsterdamse regio en constateerde tien overdoses en twee gifmoorden. Maar sindsdien is er weinig veranderd.
Ook nu nog wordt er alleen gifonderzoek gedaan als schouwartsen vraagtekens zetten bij een doodsoorzaak. Justitie schakelt dan een forensisch arts in, en vervolgens een forensisch toxicoloog. De laatste kan onderzoeken of de gifdoses in het lichaam al dan niet dodelijk waren.
Maar wanneer is er sprake van verdacht overlijden? Huntjens: ,,Vind jij het bijvoorbeeld vreemd als in een verzorgingshuis een vrouw van tachtig niet meer wakker wordt?’’

Opiaten

De zaak van de vrouw kwam naar voren in het Amsterdamse onderzoek van Das. De schouwarts ging op eigen waarneming uit van een natuurlijke dood, maar na een bloedtest bleek de dame vol met opiaten te zitten. Ze werd door haar zoon gedwongen om de middelen in te nemen.
Huntjens en Das pleiten daarom voor een algemene, snelle toxicologische screening van overledenen. Zo’n test, uitgevoerd door schouwartsen, zou bij wet geregeld moeten worden.

Gif

Want het moment van de afname van lichaamsstoffen is cruciaal, zegt Huntjens. ,,Als je een vers lichaam onderzoekt kun je nog redelijk betrouwbaar zeggen wat ermee gebeurd is.’’ Al na drie uur geeft de eerste bloed-, urine-of oogvochttest aan of er sprake is van gif. Vervolgens kan justitie ermee verder.

Integriteit

Schouwartsen zouden zelf ook kunnen beslissen om een sneltest uit te voeren. Maar vaak besluiten ze anders, omdat ze alleen in het lijf van een overledene mogen ‘prikken’ als daar een wettelijke grondslag voor is. Ze zijn bang dat ze met bijvoorbeeld bloedafnames de integriteit van het lichaam schenden.

Nabestaanden

Nabestaanden? Die kunnen toestemming geven voor een giftest, zegt Huntjes, maar ook dat gebeurt weinig. ,,Want niemand wijst ze er op. En ik geef het je trouwens ook te doen, om het daar vlak na een overlijden over eens te worden. Het kan best confronterend zijn om toe te staan dat er glasvocht uit de oogbol wordt gehaald, of bloed uit de lies.’’

Argwaan

Als er al sprake is van argwaan, komen nabestaanden meestal pas weken, maanden, of zelfs jaren na het overlijden in actie. ,,Soms bellen ze ons en vragen ze: We hebben hier een urn met as, kunt u daar alsnog toxicologisch onderzoek op doen?’’ Maar dat gaat niet, aldus Huntjens. Wel worden er soms in opdracht van nabestaanden lichamen opgegraven. En hoe eerder je toxicologisch test, hoe beter, concludeert Huntjens. Alleen dan kun je de smoking gun vinden die gifmoordenaars achterlaten. ,,Anders blijft het een verhaal van gemiste kansen.’’
Bij de Leeuwarder rechtbank diende onlangs de zaak tegen een weduwe (52) die wordt verdacht van het vergiftigen van twee echtgenoten. In 2004 stierf haar man Ruud Konijn in Enkhuizen. In augustus 2012 overleed Tjipke van der Ploeg in Franeker. Ruim een jaar na diens dood startte justitie een onderzoek. Beide mannen werden opgegraven. Bij de Enkhuizer zijn negen jaar na zijn overlijden geen gifresten gevonden. In de lever van Van der Ploeg zaten resten van morfine en codeïne.
Dit verhaal is eerder gepubliceerd in de Leeuwarder Courant
Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht