Zorg

Griep (influenza). Wat is het en hoe voorkom je het?

Griep is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die wordt veroorzaakt door een virus (influenza). In het dagelijks taalgebruik worden allerlei ziekten waarbij verkoudheid, hoesten en koorts optreden ‘griep’ genoemd. Maar dit gaat uitsluitend over de echte griep (influenza). Griep komt in Nederland vaak voor, meestal in de wintermaanden. Omdat het virus elk jaar een beetje verandert, kun je ieder jaar opnieuw griep krijgen.

Bladeren, bibberen & boerenkool

Wat zijn de ziekteverschijnselen van griep?

De ziekte begint meestal plotseling. Je gaat hoesten en krijgt hoofdpijn, keelpijn, koorts, koude rillingen, spierpijn en vermoeidheid. Deze verschijnselen duren enkele dagen tot een week, waarbij je je vaak ook echt ziek voelt. Na een griep kan het enkele weken duren voordat je weer helemaal de oude bent.

Hoe kun je griep oplopen?

Griep is besmettelijk vanaf één dag vóór tot vijf of zes dagen ná het begin van de ziekteverschijnselen. Het virus zit in de keel, neus en luchtwegen van iemand die geïnfecteerd is. Door hoesten, niezen en praten komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet worden. Niet iedereen wordt ziek na besmetting. Als er ziekteverschijnselen optreden, gebeurt dat meestal één tot twee dagen na de besmetting.

Wie kunnen griep krijgen?

Iedereen kan griep krijgen. Als je griep hebt gehad, word je immuun voor het virus dat in dat jaar de griep veroorzaakt. Dit komt doordat het lichaam tijdens de ziekte afweerstoffen opbouwt die ervoor zorgen dat je de ziekte niet meer kunt krijgen. Maar omdat het virus jaarlijks verandert, kun je elk jaar opnieuw griep krijgen.

Wie lopen extra risico?

Mensen die dicht op elkaar leven of werken, lopen extra risico om besmet te raken. Ouderen en mensen met hart- en longaandoeningen, nierziekten en diabetes (suikerziekte) lopen extra risico op een longontsteking.

De griepprik

Tegen griep kun je worden ingeënt (de griepprik). Mensen die extra risico lopen op een ernstig ziekteverloop, kunnen deze prik gratis bij de huisarts halen. De griepprik werkt alleen tegen de belangrijkste griepvirussen van dat jaar, daarom moet u ieder jaar opnieuw worden ingeënt. Als je al griepverschijnselen hebt, heeft inenting dat jaar over het algemeen geen zin meer.

De griepprik geeft na twee weken een bijna volledige bescherming. Het is mogelijk dat je na de griepprik toch griep krijgt, maar die verloopt dan minder ernstig. De griepprik helpt niet tegen verkoudheid en andere virussen die hoest veroorzaken. Redenen om naar de huisarts te gaan voor een griepprik, zijn:

  • diabetes mellitus (suikerziekte);
  • een hart- , long- of nierziekte;
  • ouder dan 60 jaar;
  • een uitnodiging van de huisarts voor een griepprik.

Goede hygiëne

Griep is besmettelijk. Goede hygiëne is daarom belangrijk om de ziekte te voorkomen. Was extra vaak je handen. Hoest in een zakdoek of je elleboogplooi. Leer kinderen dit ook te doen

Behandeling

Over het algemeen is behandeling niet nodig. De ziekte geneest meestal zonder medicijnen. Wel kan na griep een longontsteking ontstaan met ernstige ademhalingsproblemen. In dat geval kunnen antibiotica worden voorgeschreven. Raadpleeg de huisarts als de koorts langer duurt dan vijf dagen, als de koorts terugkomt na te zijn weggeweest of als er kortademigheid optreedt.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht