Zorg

Urineverlies is niet nodig. Incontinentie komt bij mannen en vrouwen voor

De fabel dat oudere mannen nu eenmaal wat urine in hun onderbroek druppelen moet eerst maar eens de wereld uit, vindt uroloog dr. Bert Messelink.

Foto: ANP

Foto: ANP

,,Ze denken dat er iets mis is met de prostaat, maar ook bij mannen spelen blaas en bekkenbodem een belangrijke rol. Stress kan van invloed zijn waardoor ze de spieren die de organen onderin de buik ondersteunen, slecht kunnen ontspannen. Ze weten soms niet hoe ze die moeten gebruiken. Jammer genoeg hebben een heleboel dokters deze kennis ook niet.’’ Een andere fabel is volgens Messelink dat urineverlies hoort bij ouder wordende vrouwen.

Incontinentie komt vaak voor

Incontinentie of urineverlies is een probleem dat veel voorkomt, maar waarmee mensen vaak alleen tobben. Patiënten lopen er niet snel mee naar de huisarts. Dr. Janny Dekker van de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen vindt dat jammer. ,,We kunnen zoveel meer betekenen. In de meeste gevallen kunnen we wat doen, bijvoorbeeld door de bekkenbodem te trainen en oefeningen te geven om de plasdrang uit te stellen. Mensen moeten niet denken dat het bij de leeftijd hoort en dat er niets aan te doen is. We behandelen ook ouderen met succes.’’

Twee vormen van urineverlies

Er zijn twee vormen van urineverlies: aandrangincontinentie en inspanningsincontinentie. Bij de eerste vorm (ook urgency incontinentie genoemd) voelt de patiënt dat hij moet plassen, maar dan is het al te laat. Dit komt voor bij mannen en vrouwen. ,,In 80 procent van de gevallen hebben we geen idee waarom de blaasspier zich zomaar samentrekt’’, zegt uroloog Messelink. ,,Als we verder onderzoek doen blijkt er vaak niets met de blaas aan de hand. Waarschijnlijk geven de hersenen verkeerde signalen af. We weten nu dat je jezelf kunt trainen om die prikkel te onderdrukken.’’

Inspanningsincontinentie

De andere vorm, de inspannings-of stress-incontinentie genoemd, komt ook bij jongere vrouwen voor. Het afsluitmechanisme van de blaas werkt niet goed, vaak als gevolg van een bevalling. Na de overgang kunnen de klachten verergeren, omdat minder vrouwelijke hormonen worden aangemaakt, waardoor het weefsel van de schede, de plasbuis en de bekkenbodem minder stevig wordt.

Vrouwen en inspanningsincontinentie

Vrouwen met inspanningsincontinentie verliezen urine tijdens het hoesten, lachen, niezen of bij het sporten. ,,Ook hiervoor geldt: het is nooit te laat voor training’’, zegt Dekker. Bij ernstig urineverlies dat met oefeningen niet vermindert, wordt wel een bandje onder de plasbuis geplaatst om wat tegendruk te geven. Bij mannen komt deze vorm van incontinentie vaak alleen voor na een prostaatoperatie.

Schaamte

Urineverlies is volgens de artsen een typisch ’deurknopfenomeen’. Dekker weet dat door haar ervaring als huisarts. ,,Patiënten komen voor iets anders bij de dokter en dan bij het weggaan – met de deurkruk in de hand – zeggen ze nog eventjes dat ze last hebben van urineverlies.” Jammer, vindt ze, want dan is er geen tijd meer om er uitgebreid over te praten en moet er een vervolgafspraak worden gemaakt.

Bekkenbodemcentrum

Acht jaar geleden richtte Messelink samen met gynaecologie het Universitair Bekkenbodemcentrum Groningen (UBCG) op. Een team bestaand uit een psycholoog, uroloog, gynaecoloog, chirurg en fysiotherapeut – gespecialiseerd in bekkenbodemtraining – onderzoekt de klachten zoals ongewild verlies van urine of ontlasting, verzakkingsklachten, pijn in de onderbuik en seksuele problemen.

Sekuele problemen

In het bekkenbodemcentrum wordt zichtbaar dat patiënten met plasproblemen vaak ook seksuele problemen ondervinden. Messelink: ,,Vrouwen zijn zo bang voor urineverlies dat ze de bekkenbodem te hard aanspannen en pijn hebben bij het vrijen. Bij mannen zien we erectieproblemen.’’ De artsen hopen het taboe op het onderwerp te verminderen en patiënten te motiveren om langs de dokter te gaan. ,,Het is zo zonde dat mensen met hun klachten blijven rondlopen, want de behandelingen zijn in de meeste gevallen succesvol.’’
Dr. Janny Dekker is huisarts en coördinator van het onderzoek naar urologische en gynaecologische problemen bij de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Dr. Bert Messelink is uroloog-seksuoloog en medeoprichter van het Universitair Bekkenbodemcentrum Groningen.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht