Zorg

‘Mensen met pgb nog steeds niet geïnformeerd’

Twee maanden voor het ingaan van de veranderingen in het persoonsgebonden budget (pgb), zijn 50.000 mensen nog steeds niet op de hoogte van wat er allemaal voor hen gaat veranderen. Dat stelt Per Saldo, belangenvereniging van mensen met een pgb .ouderen, oma, zorg, bejaarden

Het gaat niet over alle pgb-houders, maar over mensen die persoonlijke verzorging of verpleging nodig hebben. Zij kopen nu verzorging of verpleging in uit de AWBZ, maar dat gaat over naar de zorgverzekeraars. „Ze hebben nog steeds geen brief gekregen over hoe hun zorg straks geregeld wordt. Niet van de overheid en ook niet van de zorgverzekeraars”, aldus een woordvoerster van Per Saldo.

Zorgverzekeraars

De zorgverzekeraars zijn volgens Per Saldo van plan om 15 procent minder te betalen dan wat mensen nu krijgen. „Dat heeft grote gevolgen voor mensen met een pgb. Dat zou kunnen betekenen dat mensen met een zorgcontract met een opzegtermijn van meerdere maanden straks dus heel wat geld moeten toeleggen.”

Nog niet in orde

Volgens Per Saldo hebben mensen met een pgb nog niets gehoord doordat de zorgverzekeraars het pgb-reglement nog niet in orde hebben. „Het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk waar mensen straks terechtkunnen als ze bezwaar willen maken tegen hun indicatie. Ook is niet geregeld dat zzp-zorgverleners doorbetaald worden als ze ziek zijn. Dat wordt nu geregeld door de Sociale Verzekeringsbank en de budgethouder kan dan iemand anders inhuren met datzelfde geld. Daar is nog geen nieuwe regeling voor.”

Volgens Per Saldo was wel afgesproken dat er een dergelijke regeling zou komen. De belangenorganisatie pleit ervoor dat pgb-ontvangers de oude rechten mogen houden totdat het allemaal goed geregeld is. Volgens Zorgverzekeraars Nederland staat een brief in de steigers, maar moeten de laatste details nog worden uitgewerkt. „Zorgvuldigheid gaat wat ons betreft boven snelheid”, zei een woordvoerder woensdag.

Het pgb komt donderdag aan de orde als de Tweede Kamer met staatssecretaris Martin Van Rijn (Volksgezondheid) praat over persoonlijke verzorging en verpleging.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht