Zorg

Opvang dementerenden ‘De Burgcht is eigenlijk gewoon een huis’

Dagbehandeling De Burgcht, opvang dementerenden, aan de Mijndert van der Thijnensingel 2-4 in Coevorden is verbouwd. Alle belangstellenden konden er zaterdag een kijkje nemen. De officiële opening was donderdagmiddag.

Dementie

De opening van De Burgcht ( Foto: Dennis Kok)

In De Burgcht worden overdag mensen met beginnende dementie begeleid. Ook komen er cliënten voor onderzoek. Bij die mensen bestaat het vermoeden van dementie.

Er is nu plaats voor twee groepen van acht tot tien personen. De twee woningen – van het pand aan de Mijndert van der Thijnensingel 4 werd al gebruik gemaakt – zijn helemaal opgeknapt en door een interne doorgang met elkaar verbonden.

Opvang dementerenden

DKF-7 DKF-6

Dementie, De Burgcht

Foto’s van De Burgcht gemaakt door Dennis Kok

Regiomanager ouderenzorg Coevorden van de Saxenburgh Groep Amanda Wennekendonk is trots op het verbouwde huis.
“We hadden voor een groep ook altijd De Vesting hier om de hoek in het zorgcentrum Aleida Kramer, maar dat gaf toch een bepaalde lading. Ook hadden we altijd al een oogje op dit pand aan de Mijndert van der Thijnensingel 2, dat de komende twintig jaar gehuurd wordt van Domesta. Iedereen heeft echt heel erg hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Alles bleek verzakt, omdat hier eerder een haven was. De raamkozijnen liepen scheef. Alles – ook buiten – is nu rolstoeltoegankelijk.”
Wennekendonk weet dat er nu sprake is van een andere situatie. “Het was veelal koud in De Burgcht, want er was geen centrale verwarming. Daarnaast was er geen dubbel glas. Men kon hier in de winter niet zijn, maar bij De Vesting zat weer geen tuin. Het is nu eigenlijk niet te zien dat De Burgcht van een zorginstelling is. Het is eigenlijk gewoon een huis, want mensen kunnen ook buiten zitten en gebruikmaken van de tuin. Mantelzorgers of echtgenoten worden daardoor ontlast en de twee teams hier kunnen meer samenwerken. Beide woningen zijn dan ook het hele jaar te gebruiken.”
Tekst: Kristian Elders, redacteur krant van Coevorden
Dementie, Coevorden

Het interieur ( Foto’s Dennis Kok)

Dementie, Coevorden

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht