Voeding

Water? Helft van alle Nederlanders drinkt nog altijd te weinig

De lobby tegen suikerbommetjes als cola begint te werken. Én de strijd tegen milieuvervuilende plastic flessen wint terrein. Het goedkope kraanwater rukt op. We dronken er in 2013 miljoenen liters meer van, dan een jaar eerder. Maar het kan nog beter.

water

Wie voelde niet de schroom om in een restaurant een karafje kraanwater te vragen, in plaats van die dure fles bronwater uit Italië? Wie was er niet een beetje huiverig om op het werk dat vaak wat ingedeukte plastic flesje met kraanwater op zijn bureau te zetten? Wie heeft er niet geloofd dat mineraalwater gezonder voor je is, dan wat er uit de kraan stroomt?

Kraanwater

Dat beeld verdwijnt langzaam maar zeker, door verschillende lobby’s. Waterbedrijven werken er hard aan, om het imago op te poetsen. Er komen op straat, op het werk en op school steeds meer vulstations. ,,We zullen er niet veel meer aan verdienen, als er meer kraanwater wordt gedronken,” zegt een woordvoerster van Vewin, de vereniging van waterbedrijven. ,,Het gaat ons vooral om voorlichting, de gezondheid. Het is belangrijker dat mensen weten hoe goed ons kraanwater is. En het is veel goedkoper.”

Kraanwater of bronwater

Dat cola en andere frisdranken slecht voor je zijn, weten we inmiddels. Dat kraanwater zeker zo gezond is als bronwater, begint ook door te sijpelen. Gertjan Medema, waterdeskundige van de TU Delft, geeft een treffend voorbeeld op de Utrechtse Heuvelrug. ,,Vitens haalt het water naast de A12 uit de grond. Aan de andere kant van de snelweg zit de bron van Sourcy. In Bunnik komt er dus eigenlijk Sourcy uit de kraan. Bijna voor niets.”

Milieu

Ook de milieulobby wint terrein. Water halen uit België of zelfs Italië, kost energie. Dan gaat het ook nog in een fles en naar de supermarkt. Het is iets waartegen Tom Niekamp ageert met ‘krnwtr’, een van de bedrijven die onder meer met hippe hervulbare flesjes probeert restaurants, gemeenten en bedrijven over te halen geen bronwater meer te schenken. ,,We werken nu voor ABN Amro,” zegt Niekamp. ,,En de Nederlandse afdeling van Google. Het valt onder maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

drinken, water, bronwater

Bron: ANP PHOTO/ Lex van Lieshout

Rechtszaak

De producenten van bronwater zijn niet blij met de lobby en zijn allemaal wel eens bij krwtr langsgeweest. ,,Spa heeft zelfs gedreigd met een rechtszaak,” lacht Niekamp. ,,Is er nooit van gekomen. Jammer, was mooie publiciteit geweest.”

Goedkoop

De Nederlandse Vereniging Frisdranken, Waters, Sappen ziet de verkoop dalen, ten faveure van kraanwater. Directeur Raymond Gianotten bestrijdt dat mineraal- of bronwater slecht is voor het milieu. ,,Zo’n 98 procent van het verpakte water bij ons komt uit Nederland of van net over de grens en is meteen geschikt voor consumptie. Leidingwater moet veel behandelingen ondergaan, voor het geschikt is. Mensen moeten niet denken dat ze iets verschrikkelijks doen als ze water in de fles kopen.”

Maar ja, kraanwater is extreem goedkoop, volgens Niekamp 1000 keer goedkoper dan bronwater uit de fles. ,,Misschien wel te goedkoop. Ik heb er geen moeite mee als een restauranthouder 2,50 euro vraagt voor een liter kraanwater. Volgend jaar krijgen festivals in Amsterdam alleen een vergunning, als je gratis water kunt tappen. Dat is balen voor de organisatoren. Die mogen daar best wat aan verdienen.”

Te weinig drinken

Afgelopen zomer bleek uit onderzoek dat het meer dan de helft van de Nederlanders niet lukt de aanbevolen hoeveelheid van 1,5 liter vocht per dag te drinken. ,,We gaan de goede kant op,” zegt Medema, ,,maar er is nog een wereld te winnen.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht