Voeding

Slechts 1 tot 2 procent heeft een voedselallergie

Het lijkt tegenwoordig of bijna iedereen er last van heeft, maar: slechts 1 tot 2 procent van de Nederlandse volwassenen lijdt in werkelijkheid aan een voedselallergie. Dat stelt Maurits van Maanen, arts van de gespecialiseerde afdeling Allergologie van het Erasmus MC Rotterdam.

gluten, granen, voedsel, voedselallergie, eten, gezond

Foto: NDC Mediagroep

Zelf bedacht

,,Veel mensen met een vermeende overgevoeligheid hebben die intolerantie zelf bedacht, bijvoorbeeld nadat bepaald eten verkeerd viel en ze klachten kregen. Of het is hen aangepraat door pseudoartsen. Verder zie je dat dingen worden ingebeeld als gevolg van zelfdiagnostiek via internet. Negen van de tien personen die denken dat ze een voedselallergie hebben, hebben dit niet.

Zeuren

Dit gedrag zorgt er, volgens Van Maanen, voor dat patiënten met een echte allergie zich onderkend voelen. ,,Hun problemen devalueren. Zij krijgen daardoor steeds vaker reacties als: ‘wat zeur je nou met je pinda’s en gluten?’. Of ze worden bij restaurants aangekeken: daar heb je er weer één met een dieetlijstje. Geloof me, wie last heeft van een glutenallergie heeft echt een probleem.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht