Zorg

‘Seks en kanker nog te groot taboe’

Op seks na kanker ligt nog een groot taboe. Elke kankerkliniek en afdeling oncologie zou aandacht aan seksualiteit moeten besteden. Dat vindt oncoloog en seksuoloog Luca Incrocci van het Erasmus MC.

seks, voetjevrijen, bed, liefde

Bron: Flickr/ rt69

„Artsen zijn er vooral op gericht om kanker te genezen en dat is ook logisch”, aldus Incrocci. „Als mensen de diagnose kanker krijgen, is seks niet het eerste waar ze aan denken, maar na een tijdje gaat het wel weer spelen. Veel patiënten hebben daar vragen over.”

Kanker en seksualiteit

Incrocci is betrokken bij de organisatie van een wetenschapsdag over oncologie en seksuologie, waar het onder meer zal gaan over het taboe op kanker en seksualiteit. „Als het weer wat beter gaat, krijgen kankerpatiënten vaak weer behoefte aan intimiteit. Ze kampen dan met heel wat vragen, maar weten niet tot wie ze zich moeten wenden. Huisartsen hebben er weinig ervaring mee en oncologen bekijken het allemaal heel medisch. Mensen moeten dan ergens terechtkunnen, bijvoorbeeld bij een seksuoloog.”

Seks

In de dagelijkse praktijk krijgt Incrocci te maken met verschillende problemen. „De meeste patiënten lopen ertegenaan dat het allemaal niet meer gaat zoals vroeger. Mannen die behandeld zijn voor prostaatkanker, hebben vaak te kampen met impotentie. Vrouwen die gynaecologische of borstkanker hebben gehad, ervaren pijn bij het vrijen omdat ze droger zijn. Ze hebben vaak ook minder zin.”

Andere manieren

Met mensen met dit soort klachten praat Incrocci over alternatieve vormen van seksualiteit. „Veel mensen zijn erg gebrand op penetratie, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Seks kan ook op andere manieren prettig zijn. En voor mannen met erectieproblemen zijn er natuurlijk ook pilletjes om dit te verhelpen. Het helpt vaak ook om het onderwerp alleen al bespreekbaar te maken met de partner.”

Schaamte

Schaamte speelt ook vaak een rol. „Na borstkanker hebben veel vrouwen moeite met hun lichaamsbeeld. De borst heeft voor veel vrouwen een seksuele lading. Na een operatie durven ze dan geen seks meer te hebben”, weet Incrocci. Ook voor mannen met zaadbalkanker kan schaamte meespelen. „Omdat ze nog maar één bal hebben. Dat kan een uroloog verhelpen door een siliconen balletje in te brengen. Vergelijkbaar met een borstimplantaat.” Incrocci schat dat in zijn praktijk ongeveer een derde van de mannen met zaadbalkanker hiernaar vraagt.

„We moeten af van het idee dat seks iets is voor jonge en gezonde mensen”, stelt Incrocci. „Ook voor ouderen en mensen met kanker is het belangrijk.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht