Zorg

Abortus nog steeds taboe. 30 jaar Wet afbreking zwangerschap

30 jaar geleden, op 1 november 1984, trad de Wet afbreking zwangerschap na een langslepende discussie in werking. De wet,  die het wettelijk kader voor abortushulpverlening biedt, werd met de kleinst mogelijke meerderheid goedgekeurd en aangenomen. Sindsdien kan de vrouw onder bepaalde voorwaarden voor abortus kiezen. Fiom, al 80 jaar specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen, aan het woord over 30 jaar abortushulpverlening in Nederland.

 

abortus

Vrouwen eisen legalisering van
abortus. Begin jaren zeventig ophet
Rokin in Amsterdam. Bron: DVHN Archief

Ellen Giepmans, Manager strategie en Beleid  van Fiom: ’Fiom was 30 jaar geleden erg blij met de inwerkingtreding van de Wafz. Eindelijk kregen vrouwen in Nederland echt keuzevrijheid, omdat abortus niet meer illegaal was. Men dacht destijds dat abortusklinieken iets tijdelijks zouden zijn, en dat de abortusbehandelingen door ziekenhuizen zouden worden overgenomen. Dit is in die 30 jaar niet gebeurd. Wellicht omdat een abortus geen ‘gewone’ ingreep is. Er is gespecialiseerde hulp voor nodig’.

Gespecialiseerde hulp

‘Dat merken wij ook in onze werkpraktijk. Fiom biedt al 80 jaar hulp bij ongewenste zwangerschap, en richt zich met name op vrouwen die twijfelen over hun besluit. We hebben gemerkt dat deze hulp om specialistische kennis en vaardigheden vraagt. Zeker als het gaat om jonge meiden, vrouwen met een verstandelijk beperking of bijvoorbeeld paren waarbij man en vrouw verschillend denken over de zwangerschap. Dan spelen vaak meer zaken dan ‘alleen’ een ongewenste zwangerschap. Hierdoor kan het lastig zijn om te achterhalen wat de vrouw echt zelf wil’.

Taboe

‘Wat we ook merken, is dat abortus nog lang niet uit de taboesfeer is, ondank dat zo’n 30.000 vrouwen per jaar voor abortus kiezen in Nederland. Vrouwen die ooit voor abortus gekozen hebben, geven aan dat ze daar uit schaamte nauwelijks over praten. Een spijtig gegeven, want abortus kan psychische en emotionele problemen met zich meebrengen. Het is goed voor vrouwen om over hun gevoelens rond hun abortus te kunnen praten.

 Openheid is belangrijk

Ook in een eerder stadium, wanneer de onbedoelde zwangerschap wordt ontdekt, is openheid belangrijk. Problemen na de abortusingreep kunnen voorkomen worden door jezelf voldoende tijd te gunnen voor het nemen van een besluit als je ontdekt dat je onbedoeld zwanger bent. Wat past bij jou: de zwangerschap uitdragen, het kind ter adoptie afstaan of de zwangerschap afbreken. Vrouwen kunnen dit als een chaotische periode ervaren. Dan is het juist van belang om overzicht te creëren. Ik wil onbedoeld vrouwen dan ook meegeven: praat erover, en zoek als het nodig is professionele hulp’.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht