Voeding

Kinderartsen pleiten voor een verbod op energiedrankjes voor kinderen onder de 13 jaar

Kinderartsen pleiten voor een verbod op energiedrankjes voor kinderen onder de 13 jaar. Zij zien steeds vaker jonge patiënten die klachten hebben door de drankjes.

Foto: ANP

Foto: ANP

Kinderarts Rolf Pelleboer en lid van de commissie pleitbezorging van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, ziet zelfs kinderen met leverfunctiestoornissen, maagproblemen en hartproblemen in zijn praktijk. ,,Bij een meisje waren we lang op zoek naar de oorzaak van haar geelzucht. Uiteindelijk bleek dat ze vijf energiedrankjes per dag dronk. Toen ze daarmee stopte, verdween de geelzucht en haar vermoeidheidsklachten.”

Ongezonde ingrediënten

Volgens Pelleboer zitten er in de drankjes allerlei ongezonde ingrediënten. In een blikje van 250 milliliter zit evenveel cafeïne als in een kopje koffie. ,,Je kinderen onder de 13 jaar geef je als het goed is ook geen koffie. Dat zorgt voor slapeloosheid en concentratiestoornissen.”

Schadelijk

Daarnaast zitten er zo’n negen blokjes suiker in. ,,Zo’n enorme hoeveelheid maakt je dik.” En taurine. Dat is normaal gesproken een essentieel amminozuur voor de opbouw van eiwitten. ,,Maar daarvan zit er in een blikje tien keer te veel.”Zeker voor kinderen met aangeboren hart- of leverafwijkingen en suikerziekte kunnen de energiedrankjes schadelijk zijn.

Voor jongeren tussen de 14 en 18 jaar ligt nu het advies om niet meer dan één energiedrankje per dag te drinken. Jeugdartsen raden het volgens Pelleboer helemaal af.

Alcohol

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde doet ook nog onderzoek naar de invloed van energiedrankjes op jongeren die met een alcoholvergiftiging binnenkomen. Cafeïne werkt opwekkend, de alcohol dempend. ,,Dat heft elkaar op. Daardoor bestaat het risico dat jongeren nog later doorhebben dat ze te veel alcohol hebben. Zo kunnen ze ineens neervallen.”

Vanaf december 2014 moet onder meer een verplichte waarschuwing op het etiket staan, met de vermelding ‘niet aanbevolen voor zwangere vrouwen en kinderen. Volgens Pelleboer is dat niet afdoende en zou er dus een verbod moeten komen.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht