Zorg

Xtc gebruiken. Drink soep en veel water. Pas op voor watervergiftiging

Veel water drinken zou xtc-doden kunnen voorkomen. Dat is het halve verhaal, zegt nefroloog Walther Boer. Het aanvullen van zout is van levensbelang.

Foto: ANP

Foto: ANP

Helaas zijn recentelijk drie bezoekers aan het Amsterdam Dance Event overleden. Gebruik van xtc speelde daarbij mogelijk een rol. Burgemeester Van der Laan van Amsterdam bekritiseerde de beperkte mogelijkheden om op deze feesten water te drinken: voldoende tappunten voor gratis water ontbraken! ,,Dit suggereert dat water drinken bij het gebruik van ecstasy altijd complicaties voorkomt”, aldus Walther Boer, nefroloog op de afdeling nierziekten en hypertensie in het UMC Utrecht.

Gevaar van Ectasy

Dit is niet zo. Eén van de gevaarlijkste complicaties van ecstasy is namelijk watervergiftiging, die een daling van de zoutwaarde in het bloed (hyponatriëmie) en een dodelijke acute hersenbeschadiging kan veroorzaken. Deze complicatie, die vooral bij vrouwen ontstaat, heeft meerdere oorzaken. Zo krijgen festivalbezoekers die ecstasy gebruiken vaak het advies veel water te drinken, om een andere complicatie, ernstige oververhitting, te voorkomen. Bij het dansen in een ruimte met een hoge omgevingstemperatuur gaan inderdaad grote hoeveelheden vocht in de vorm van zweet verloren, dat echter niet alleen uit water, maar ook uit opgeloste zouten bestaat. Ook veroorzaakt ecstasy zelf dorst, wat de prikkel tot drinken versterkt.

Teveel water

Dit alles kan ertoe leiden dat er meer water wordt gedronken dan het lichaam eigenlijk nodig heeft. Normaliter kan zo’n wateroverschot met de urine worden uitgescheiden. Bij xtc-gebruik ligt dit anders. Deze drug geeft via de hersenen opdracht aan de nieren om maximaal water vast te houden, zelfs wanneer dit onnodig of schadelijk is. Zo kan watervergiftiging ontstaan. Dat de xtc-gebruiker via zweet water én zouten kwijtraakt, maar alleen water aanvult, draagt verder bij aan de gevaarlijke verdunning van de lichaamsvloeistoffen. De enkele tientallen dodelijke gevallen van watervergiftiging die zijn gerapporteerd in de medische literatuur representeren waarschijnlijk het topje van de ijsberg. ,,Bij een onderzoek in de chill-outruimte van een rave-event in 2010 in Amsterdam vonden wij, in een lichte mist van condenserend zweet, bij niet minder dan 25 procent van de vrouwen die xtc gebruikten al een milde vorm van watervergiftiging. Een ongenuanceerd advies om nog veel meer water te drinken op dancefestivals waar xtc gebruikt wordt, zou kunnen leiden tot een toename van het aantal ernstige gevallen van watervergiftiging, zeker bij vrouwelijke gebruikers van xtc.”

Wat moet je doen?

Wat dan wel te doen? ,,Complicaties kunnen worden voorkomen door het niet gebruiken van xtc. Dat lijkt echter illusoir. Zo lukte het ons niet om op het rave-event voldoende niet-gebruikers van xtc te vinden voor de benodigde controlegroep! Wij moesten naar een tweede versie van het event om ze te vinden. Preventie van complicaties lijkt dus aangewezen.”

Soep

In dit opzicht zou misschien iets geleerd kunnen worden uit de wereld van het langeafstandslopen, waar ook watervergiftiging voorkomt: hier is geëxperimenteerd met het preventief gebruik van verdunde soepen. Na chemische analyse van een bekend commercieel tussendoorsoepje berekenden wij dat op drie glazen water één glas van 175 ml soep gedronken zou moeten worden om netto ‘zweet’ te drinken. Het effect is echter niet onderzocht, en een soepbar in de chill-outruimte van een dancefeest lijkt niet erg cool. Vóórkomen en voorkómen van watervergiftiging bij xtc-gebruikers verdienen serieuze aandacht, de door emotie ingegeven goedbedoelde, maar ongefundeerde suggesties van beleidsmakers niet.
Om zeker te weten dat je geen kat(er) in de zak hebt gekocht: laat het testen! Dat kan bij één van de testpunten onder de klik.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht