Zorg

Dyscalculie. Vwo-diploma utopie voor genie Clinge (13)

Clinge (13) uit Baflo komt binnen in de ontvangstruimte van Podium TV. Hij heeft moeite zijn jas goed om de hanger te vouwen. Pa helpt, terwijl Clinge vanachter zijn bril de omgeving en andere gasten in zich opneemt.

Dyscalculie

Op het eerste gezicht oogt Clinge als een doodnormaal kind. Nieuwsgierig naar de wereld, een dikke bos rood haar en een verlegen glimlach als volwassenen het gesprek met hem aanknopen. Want Clinge is gast in het praatprogramma Week-eind en dan heb je wat te melden, daar zit je niet zonder reden.

Clinge heeft dyscalculie

Rechts aan tafel zit bijvoorbeeld de afvaardiging van VV Gasselternijveen, waar ze gezond voer in de voetbalkantine verkopen. Ook zitten twee filmmakers aan tafel die een belangrijke prijs hebben gewonnen. En ik zit er, om over Sikkom  te babbelen. Maar Clinge zit er ook met zijn pa en dus is er wat gaande. Nieuwsgierig vraag ik dan ook waarom hij aan tafel zit. “Clinge heeft dyscalculie,” vertelt Jules Blokhuis, pa van Clinge. De ogen aan tafel richten zich op Clinge, die enigszins bedeesd de grote mensen aankijkt, maar dan begint hij met praten.

Vijf plus twaalf is geen idee

“Ik kan niet goed rekenen,” legt hij uit. “Ik heb totaal geen gevoel bij cijfers.” Zelfs met een eenvoudige som als twaalf plus vijf heeft Clinge moeite, daar komt hij amper uit. En dat is opmerkelijk, want Clinge is ongelooflijk slim. Van zijn generatie hoort hij tot de beste drie procent van Nederland als het om taal gaat. “Hij is echt heel goed met taal,” onderstreept zijn pa. Maar tegelijk hoort hij tot de slechtste drie procent van Nederland als het gaat om rekenen.

Trein missen omdat klokkijken moeilijk is

Het rekenprobleem breekt de jonge knul vaak op. Uiteraard op school, maar ook in het dagelijkse leven. Klokkijken is bijvoorbeeld ook rekenen en cijfers begrijpen. Clinge mist regelmatig de trein, omdat hij niet doorheeft hoeveel tijd hij nog heeft. Of hij sprint als een malle om de trein te halen, om op het station erachter te komen dat hij nog twintig minuten heeft. Ook tijdens gamen, een van zijn hobby’s, loopt hij tegen zijn problematiek aan. “Bij gamen moet je toch vaak onbewust rekenen en inschatten. Dat lukt mij niet.” Gepest wordt Clinge er niet mee, maar hij loopt er ook niet mee te koop. “Veel mensen begrijpen het toch niet.”

Vwo met rekenen op niveau van groep 8

Clinge doet het VWO in Groningen aan het Parcival College. Hij blinkt uit in talen, maar zijn rekenniveau ligt met pijn en heel veel moeite op het niveau van groep 8. Daardoor weet Clinge nu al dat het Vwo-diploma een utopie is. Rekenen is namelijk erg belangrijk, de rekentoets is zelfs zaligmakend. Haal je die niet, dan krijg je geen diploma. Het is nu al zeker dat Clinge de rekentoets nooit zal halen, ook al gaat hij jaren blokken, en honderden uren bijles nemen. Het zit er gewoon niet in.

Talent ‘down the drain’

Dat leidt ook tot frustratie bij leraren. “Zijn wiskundeleraar heet ongelooflijk veel tijd in Clinge gestoken,” vertelt pa. Zonder resultaat. Ook pa zelf steekt veel energie in zijn zoon. “Een avond lang heb ik hem met voorbeelden uitgelegd hoe een balans werkt. Aan het einde snapte hij het. De volgende dag was hij alles kwijt.” Het VMBO, dat zou net lukken qua rekenen. Ook dan moet hij op zijn tenen lopen om het benodigde rekenniveau te halen, het is echter mogelijk. Maar Clinge wil het VWO doen. Hij is behalve rekenen te slim voor het VMBO, er zit meer in de jonge gast dan het VMBO (met alle respect) uit de jonge knul kan halen. Pa frustreert zich steeds meer over het onderwijssysteem. Zijn zoon is een talent. Een genie met taal zelfs. Misschien lonkt een grote toekomst als journalist, of als schrijver, maar het talent van Clinge dreigt ‘down the drain’ te gaan.

In verweer tegen het systeem

Het systeem is volgens Jules halsstarrig. Haal je de rekentoets niet, dan ben je gedoemd te mislukken, ook al excelleer je op alle andere vlakken. Kun je niet rekenen, dan geen diploma, en minder kans op een goede toekomst. De vader van Clinge komt in het verweer. Voor de rechten van zijn zoon en de rechten van elk kind dat met dyscalculie kampt. “Er gaat zo ongelooflijk veel talent verloren door dit systeem,” verklaart hij zijn strijd. “We willen een kenniseconomie zijn, gebruik dan de kennis die je hebt in plaats van talentvolle kinderen in het onderwijs al buitenspel te zetten. “ Help Clinge En Clinge? Die vindt de TV-middag prachtig, kijkt met grote ogen naar zijn pa die aan de praattafel over zijn probleem praat. Na afloop babbelen we nog even en vertel ik hem dat schrijven veel leuker is dan sommen uitrekenen. En dat journalist zijn het mooiste werk is dat er bestaat. Clinge lacht, “het liefst ga ik later ook wat doen met schrijven.”

Wil je Clinge helpen in zijn strijd tegen het schoolsysteem? Teken dan de petitie die zijn vader heeft opgezet, of volg de strijd op Facebook.

Dit verhaal van Willem Groeneveld is eerder verschenen op Sikkom

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht