Zorg

Waarom je je eigen huis niet kunt ruiken

Het komt je vast bekend voor: in het huis van dat ene stel voel je je onmiddellijk thuis, maar bij die andere vrienden niet. Dat heeft, nog meer dan met hun woonstijl, te maken met de geur die er hangt.

Foto: ANP

Foto: ANP

Het komt je vast bekend voor: in het huis van dat ene stel voel je je onmiddellijk thuis, maar bij die andere vrienden niet. Dat heeft, nog meer dan met hun woonstijl, te maken met de geur die er hangt.

Als je in de hal begroet wordt door een combinatie van zweetvoeten en natte hond, ga je je nooit op je gemak voelen. Gek genoeg kunnen we ons eigen huis niet ruiken en we hebben dus ook geen idee of het er lekker ruikt of stinkt. Hoe komt dat?

Neusblindheid

De populair-wetenschappelijke website The Science of Us stelde deze vraag aan cognitief psycholoog Pamela Dalton, die al twintig jaar het fenomeen ‘neusblindheid’ bestudeert.

Als je thuis een geurkaars aansteekt, legt Dalton uit, ruik je die aanvankelijk heel sterk. Maar al na twee keer ademen wordt dat minder, omdat de geurreceptoren in je neus ‘uitschakelen’. Je hersenen hebben de geur geroken en vastgesteld dat er niets bedreigends aan is, en dus hoeft er geen aandacht meer aan geschonken te worden. Waarschijnlijk past onze neus zich snel aan zodat hij altijd alert kan blijven op nieuwe geurtjes in onze omgeving die wellicht belangrijk zijn. Onze voorouders konden zo bijvoorbeeld een verandering in de geur van een gedood dier ontdekken, dat aangaf dat ze het beter niet meer konden opeten.

Traplopen

Allemaal leuk en aardig, maar hoe kom je er nu achter hu je eigen huis ruikt?

Optie 1: ga een tijdje op vakantie. Als je terugkomt, ruik je je huis zoals een vreemde dat zou doen.

Optie 2, gebruikt door parfumeurs: ren de trap een paar keer op en neer. Zo breng je je bloedsomloop op gang en dat helpt je neus om bekende geurtjes opnieuw te ruiken. Goedkoper dan optie 1 en nog gezond ook.

Bron: Wonen&Co

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht