Voeding

Melk is niet goed voor elk. Kalk bouw je op voor je dertigste

Dat melk niet goed is voor elk is al heel lang bekend bij fysiologen en voedseldeskundigen, maar omdat het drinken van melk in ieder geval goed is voor onze boeren, zijn de minpuntjes lang met de mantel der liefde bedekt geweest. Het zijn Zweedse onderzoekers die de knuppel in het hoenderhok hebben gegooid. Een beetje ongenuanceerd naar mijn smaak overigens.

melk, calcium, melk, voeding

Bron: ANP PHOTO XTRA/ Koen Suy

Koemelk

Bij melkconsumptie draait het om eiwit en calcium. Zoogdierenmelk is qua samenstelling toegesneden op de behoefte (groei) van de ontvanger. Koemelk bevat zoveel eiwit en vet dat een kalf in veertig dagen het geboortegewicht verdubbelt. Dat betekent een royale hoeveelheid bouwstoffen: eiwit en mineralen. Een mensenbaby doet daar een half jaar over en de moedermelk bevat navenant minder eiwit. Het voor de ontwikkeling en stofwisseling van het babybrein zo belangrijke lactose zit in moedermelk in een concentratie van 7 procent, versus 4 procent in koemelk. Zeehondenmelk bijvoorbeeld bevat 20 procent vet, nodig voor de snelle opbouw van de vetlaag van het zeehondenjong.

Melkdrinken vreemd

Dit alles overwegend kunnen we stellen dat het op zijn minst vreemd is dat oudere kinderen en volwassenen koemelk drinken. Eigenlijk zouden ze dat ook niet kunnen omdat het voor de vertering van melksuiker benodigde lactase-enzym ontbreekt, dit verdwijnt normaal na de zoogperiode, maar omdat we doorgaan met melk drinken na de borstvoedingperiode houden we ook het enzym in stand in ons darmslijmvlies.

Melk bij grote mensen niet nodig

Melk is een uitstekende eiwitbron en een waardevolle aanvulling van ons voedingspakket in situaties dat ander eiwit niet voorhanden is, maar dat is zelden het geval. Bij opgroeiende kinderen met een aversie voor groente en vlees kan melk veel betekenen.
Omdat een volwassene genoeg heeft aan 100 gram dierlijk eiwit per dag kom je met een dieet van vlees, vis en eieren gemakkelijk aan je eiwitbehoefte. Melk is dus voor grote mensen niet echt nodig.

Schadelijk voor volwassenen

Het drinken van melk is in zekere zin schadelijk voor volwassenen. Dat heeft te maken met het hoge eiwit-en fosfaatgehalte. Dit kan leiden tot nierbeschadiging en ontkalking van het skelet. Melk voegt niets toe aan de calciumbehoefte. Alle kalk die je nodig hebt, bouwt zich op in de eerste dertig jaar van je leven. Daarna neemt het calciumgehalte van de botten langzaam af, bij vrouwen meer dan bij mannen, dat heeft te maken met de menopauze waarin door het wegvallen van de oestrogeenhormoonproductie de structuur van het skelet zwakker wordt.

Melk geen gif

Dit is geen zwart-wit verhaal. Melk is geen gif, met mate gebruikt voegt het zeker toe aan onze voedings-en gezondheidstoestand. Maar als je volgroeid bent en vooral oudere en ook nog vrouw is matigheid met melk vereist, wil je niet heel snel je heup breken. Dat geldt ook voor vlees, dat veel fosfaat bevat en minder vlees eten is ook nog eens goed voor het milieu. En dat de lactose schadelijk zou zijn is echt een fabel. Je kunt er diarree van krijgen, maar dat is het wel zo’n beetje.
Chris Weijer, Kinderarts, Tjalleberd.
Dit verhaal verscheen eerder in de Leeuwarder Courant
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht