Zorg

Te weinig radium voor prostaatkankerpatiënten

Het medicijn Radium-223 dichloride (Xofigo), waar terminale patiënten met uitgezaaide prostaatkanker veel baat bij hebben, is de komende tijd niet of nauwelijks verkrijgbaar. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) meldde dinsdag dat er productieproblemen zijn bij de fabrikant. Patiënten die radium gebruiken, moeten hun behandeling tijdelijk staken.

Xofigo

Artsen moeten nu kijken of ze patiënten een andere behandeling geven. Het is onduidelijk wanneer er weer genoeg van het radioactieve middel op de markt is. Het CBG en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hebben alle betrokken artsen in de tien ziekenhuizen die een licentie hebben voor dit medicijn, geïnformeerd.

Xofigo

Xofigo wordt gegeven aan mensen die aan prostaatkanker lijden waarbij hormoontherapie niet (goed) werkt. Zij leven door het middel vier tot zes maanden langer. „Er zijn bijna geen bijwerkingen, en patiënten hoeven minder vaak aanvullend extern bestraald te worden”, zei nucleair geneeskundige Dirk Wyndaele eerder dit jaar. Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht