Zorg

Zorgpremie medici en ambtenaren hoger in 2015

Ambtenaren en medisch personeel zijn volgend jaar fors meer kwijt voor hun zorgpremie. Gisteren kondigden zorgverzekeraars IZA en UMC, beide onderdeel van VGZ, premieverhogingen aan. IZA rekent 9 procent meer, UMC 16 procent.

geld, zorgverzekering, sparen, stethoscoop, verzekering,

Bron: Flickr/ 401(K) 2013

Het gaat zowel om de basis- als om de aanvullende verzekeringen. Bij UMC stijgt de premie voor de meest uitgebreide aanvullende verzekering zelfs met 45 procent.

Boos

De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft al boos gereageerd op de verhoging van IZA, die de zorgpolis aanbiedt aan werknemers bij de (semi)overheid. De verhoging is in strijd met de maatschappelijke functie van zorgverzekeraars, zo luidt de kritiek van de gemeenten.

UMC

De basisverzekering van UMC komt volgend jaar uit op een maandelijks bedrag van €98,90, bij een eigen risico van €375. Dit is een aanzienlijk verschil ten opzichte van de premie die UMC-verzekerden momenteel betalen voor hun basisverzekering. De huidige premie bedraagt namelijk €85,25, maar liefst €13,65 minder dan volgend jaar. Bovendien ligt het eigen risico momenteel 15 euro lager, waardoor verzekerden van UMC komend jaar op alle vlakken duurder uit zijn.

Ook heeft UMC de prijzen van haar aanvullende verzekeringen verhoogd, hetzij minder drastisch dan bij de basiszorgverzekering. Wel zijn de premies van de duurste aanvullende pakketten fors gestegen. Zo is het pakket ‘UMC Extra Zorg 4’ komend jaar maar liefst €21,46 duurder. Iemand die in 2015 het meest complete pakket (inclusief tandartsverzekering) heeft bij UMC is hierdoor €475,32 extra kwijt op jaarbasis.

IZA

Ook zorgverzekeraar IZA heeft de zorgpremie voor het komende jaar verhoogd. De  naturaverzekering van IZA stijgt van € 85,15 naar € 92,60, een stijging van bijna 9 procent.  Tevens is de restitutieverzekering duurder geworden, van € 88,15  naar € 95,76 (een stijging van 8,6%). De aanvullende verzekeringen van IZA zijn gestegen met 5% (Extra Zorg 3) tot 10% (Extra Zorg 1).

Opvallend

De stijging is opvallend omdat zorgverzekeraar DSW, die vaak richtinggevend is voor andere zorgverzekeraars, een paar weken geleden liet weten de premie voor volgend jaar even hoog te houden.

Volgens Peter Ruys van Zorgkiezer.nl zou de verhoging van IZA en UMC een voorbode kunnen zijn voor de verhoging die de grote verzekeraars willen doorvoeren.“Achmea, CZ, VGZ en Menzis hebben hun premie nog niet bekendgemaakt. Zij zijn dit jaar erg laat. Het zou zomaar kunnen dat ze allemaal wachten, omdat ze niet als eerste de slechte boodschap willen brengen.”

Zorgverzekeraars hebben tot 18 november om hun premies bekend te maken.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht