Zorg

De tandarts en orthodondist worden in 2015 goedkoper

Behandelingen bij de tandarts en orthodontist worden volgend jaar goedkoper. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft nieuwe maximumtarieven vastgesteld die op 1 juli 2015 ingaan, zo werd vrijdag bekend.

tandarts

Foto: Erica de Jong

Een gaatje uitboren wordt er niet prettiger op, maar in de portemonnee voelt de consument straks iets minder pijn. De meeste tandheelkundige zorg wordt 5 procent goedkoper. Zo gaat een periodieke controle maximaal 20,01 euro kosten, in plaats van 21,29 nu. Het tarief voor het trekken van een kies gaat omlaag van 41,63 euro naar 39,49 euro.

Implantaten goedkoper

Voor het plaatsen van implantaten, zoals een klikgebit, is de consument zelfs 19 procent minder kwijt. Voor boven en onder is een patiënt dan niet meer dan 462,33 euro kwijt, tegen 571,77 euro nu. De maximumprijzen bij de orthodontist gaan met 1,5 procent omlaag.

Nieuwe tarieven

De nieuwe tarieven zijn vastgesteld na onderzoek bij negenhonderd praktijken, aldus een woordvoerster. Volgens haar kunnen tandartsen straks nog steeds kostendekkend werken en houden zij ook nog voldoende marge over.

Onvrede

De branchevereniging van tandartsen, de KNMT, is echter niet te spreken over de wijzigingen. Volgens de tandartsen is de regulering van de tarieven niet in het belang van de patiënt. De korting op de tarieven die de NZa oplegt, is gebaseerd op gemiddelden en doet daarom geen recht aan de verschillen in de vraag naar zorg en het aanbod van behandelingen. Daarnaast komt volgens de KNMT „de toegankelijkheid van goede en gevarieerde mondzorg” in gevaar en wordt de innovatie geremd. De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) heeft er gemengde gevoelens over. Ze is blij dat er „eindelijk duidelijkheid” is, maar vreest dat de kwaliteit minder wordt.

Patiëntenfederatie NPCF „juicht toe” dat de prijzen zijn verlaagd. Tandartsen hoeven volgens de NPCF niet te wachten tot op 1 juli de grote verlaging ingaat, „want het gaat om maximumtarieven”, aldus een woordvoerder. De federatie verwacht geen ‘stuwmeer’ aan patiënten die tot de zomer wachten met een behandeling. „Maar als je implantaten nodig hebt, kan het je veel geld schelen.” De NZa zegt dat de tariefwijzigingen in goed overleg met brancheorganisaties tot stand zijn gekomen. Wel heeft de autoriteit toegezegd om te onderzoeken of het tariefsysteem nog zodanig veranderd kan worden dat er meer ‘zorg op maat’ kan worden geboden.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht