Beweging

Ziek door galblaas. ‘De rolstoel staat inmiddels op zolder’

In juni 2014 was Janneke Meijer nog aan een rolstoel gekluisterd. Op tweede paasdag 2015 liep ze de Klap tot Klaploop. Een bijzonder verhaal.

Het is zomer 2006. Op de camping breekt de nu 33-jarige inwoonster van Musselkanaal haar linker pols. Het herstel verloopt moeizaam en ze heeft elke dag veel pijn. Dat wordt er niet beter op als ze een jaar later ook haar linker duim breekt.

DSC_2577

Henk Klok adviseert Janneke Meijer over de aankoop van de juiste hardloopschoenen. Foto: Paul Abrahams

Raadsel

“De pijn trok door mijn hele linkerarm, daarna door de rest van mijn linker lichaam en vervolgens naar de rechterkant van mijn lichaam. Alleen mijn hoofd bleef gespaard. Elke zachte aanraking was een kwelling. Specialisten en huisartsen stonden voor een raadsel. Wat was er aan de hand? Ze hadden werkelijk geen idee. Ik kreeg alleen medicijnen toegediend om de pijn te onderdrukken. Inmiddels was ik noodgedwongen gestopt met mijn werk als leidster van de kinderopvang en zat ik regelmatig in de rolstoel. In huis kon ik me nog een beetje redden, maar buitenshuis was het allemaal niet meer te doen. Zelfs zitten in de rolstoel was al pijnlijk. Ik kon bijvoorbeeld niet eens mijn armen op de leuningen leggen.”

Vrijdag de dertiende

In de loop der jaren heeft Janneke – ze is geboren op vrijdag de dertiende en ze is het dertiende kleinkind – van alles geprobeerd om het leven een andere wending te geven. “Ik was een moeder met jonge kinderen en getrouwd met een lieve echtgenoot. Ik heb wel eens een half jaar plat op bed in de kamer gelegen. Zo kun je toch niet verder leven? Ik wilde me niet bij de situatie neerleggen. Ik voelde gewoon dat er iets in mijn buik niet goed was. Ik heb verschillende alternatieve behandelingen ondergaan, van bioresonantie therapie tot adviezen van biologische voedingsdeskundigen. Helaas allemaal zonder resultaat.”

Scan van lichaam

Als Janneke in 2014 op een gegeven moment om onverklaarbare redenen vele kilo’s afvalt, slaat de wanhoop min of meer toe. “Er moest wat gebeuren, zo kan het niet langer”, blikt ze strijdvaardig terug. “Via de baas van mijn man Gerard kwamen we in contact met het bedrijf Prescan vlak over de grens met Duitsland. Onder het motto ‘niet geschoten, altijd mis’ en financieel gesteund door familieleden is daar een uitgebreide scan gemaakt van mijn lichaam. Het resultaat was verbluffend: ik had last van galstenen! Tijdens een zware operatie zijn 62 galstenen verwijderd, inclusief de galblaas. Het orgaan was chronisch ontstoken en heeft het lichaam langzaam maar zeker vergiftigd.”

Nieuw leven

Het leven van Janneke en haar familieleden is na de operatie volledig veranderd. Een periode van zeven jaar kan nu worden afgesloten. “De pijn in mijn lichaam is grotendeels weg, de rolstoel is verhuisd naar zolder, we zijn bezig met het afbouwen van de hoeveelheid medicijnen en we hebben een heerlijke vakantie gehad. We hebben zelfs de Eiffeltoren via de trap beklommen. En ik heb mijn kinderen weer zelf naar school gebracht. Dat was een heel emotioneel moment, maar daar kun je je wel iets bij voorstellen. Dan ervaar je hoe belangrijk het is geweest om toch door te zetten. Om niet bij de pakken neer te zitten. Blijven zoeken naar alternatieven om te achterhalen waarom ik altijd zo ziek ben geweest.”

Klap tot Klaploop

De inwoonster van Musselkanaal werkt momenteel hard aan haar herstel. “Mijn doel is om op tweede paasdag volgend jaar mee te doen aan de Klap tot Klaploop van mijn woonplaats naar Stadskanaal. Samen met Gerard en de twee kinderen gaan we ons inschrijven voor het onderdeel vijf kilometer. Ik train nu drie keer in de week met Gerard die een oogje in het zeil houdt. Het is vooralsnog veel wandelen in combinatie met een paar minuten hardlopen, maar het gaat elke week beter. Ook dankzij de knie brace die ik sinds kort draag. Het gaat lukken om de vijf kilometer uit te lopen. Zeker weten. We hebben afgesproken dat we met zijn vieren over de finishmat lopen.”

Dit verhaal van Paul Abrahams is eerder gepubliceerd in de Kanaalstreek

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht