Zorg

Ebola. ‘Bloedlink, dat ritueel wassen van een dode’

Ze weten dat het levensgevaarlijk is, maar toch doen ze het, voor vader of moeder. Nog te vaak houden Liberianen afscheidsrituelen voor eboladoden, ziet hulpverlener Frederik Prins. Hij kan de 1,5 miljoen euro die binnen is op giro 555 goed gebruiken om daar verandering in te brengen. 

Ebola outbreak in Liberia

Het lijkt hoopvol: in Liberia werden vorige week minder nieuwe ebolagevallen geregistreerd. Maar Prins (63) is er helemaal niet gerust op. ,,Gisteren en eergisteren hoorden we al dat er weer veel meer nieuwe zieken zijn. Als de epidemie voorbij lijkt, denken mensen misschien: we kunnen weer normaal onze gang gaan. Maar ebola kan zó terugkomen. Daar ben ik bang voor.”

Care

Teams van CARE, de internationale hulporganisatie waarvan Prins in Liberia het hoofd is, blijven dan ook mensen op het hart drukken dat ze te allen tijde de hygiënevoorschriften in acht moeten nemen, ook bij begrafenissen. Was je handen met zeep en blijf ver van overledenen, vertellen ze huis aan huis ‘met de passie van Jehova’s getuigen’, vertelt Prins vanuit zijn woonplaats Monrovia. De Liberianen weten dat ondertussen wel, zeker in de hoofdstad, schat hij in. ,,Maar de praktijk is weerbarstig.”

Ritueel

,,Als je het vraagt, zegt iedereen: geen doden aanraken. Maar als het hun ouwe vader is die overlijdt, of hun zus, gaat het ineens heel anders. Het zal voor een keer wel kunnen, denken ze dan. Want hun religie schrijft voor dat de doden ritueel worden gewassen. En dit is niet zomaar een dode, dit is vader. Prachtig dat ze dat per se voor iemand willen doen, maar het kost mensenlevens.”

Gevaarlijke rituelen

Om de gevaarlijke rituelen de wereld uit te helpen is geld nodig, schetst de geboren Dalfsenaar. Voor auto’s en benzine om uithoeken van het land te bereiken, om de medewerkers die langs de deuren gaan een salaris te betalen en voor beschermende kleding. Straks, als het virus uitgeroeid is, moet de zwaar getroffen economie van Liberia bovendien weer ‘vanaf de grond’ worden opgebouwd.

Giro 555

De Samenwerkende Hulporganisaties zijn vooralsnog tevreden over de inzamelactie op giro 555, nu de teller op 1.450.779 euro staat. De opbrengst van de hulpactie voor de Filipijnen, 36 miljoen euro, zal niet worden geëvenaard. Maar voor Syrië was na 5 dagen nog maar 320.000 euro gestort. De actie voor de Hoorn van Afrika in 2011 resulteerde na 5 dagen ook in ongeveer 1,5 miljoen. Uiteindelijk kwam daarvoor 25 miljoen euro binnen.

Geen gouden bergen

Prins pepert het Liberiaanse ministerie van Volksgezondheid ondertussen wel in dat vanuit Nederland geen gouden bergen gaan komen. ,,Je moet niet alles op je nemen. Dan hoeven wij niets meer te doen, is de gedachte bij overheidsmedewerkers hier al snel,” heeft hij gemerkt. ,,We moeten de Liberianen helpen, maar ze moeten ook zelf de handen uit de mouwen steken. Die balans moet je als een koorddanser bewaken. Want preventie werkte het beste als iederéén de schouders eronder zet.”

Eigen gezondheid

Voor zijn eigen gezondheid is de Nederlander niet zo bang. ,,De kans dat ik omkom door een verkeersongeluk is groter dan dat ik overlijd door ebola.” Hij raakt niemand aan en wast zijn handen grondig en geregeld, waardoor de kans op besmetting ‘nihil’ is, verzekert hij. Zijn enige zorg: een been breken en in een ziekenhuis terechtkomen waar het virus rondwaart. ,,Maar zo vaak breek je je been niet, toch?”

CARE overwoog nog om hem voor zijn eigen veiligheid buiten het ebolagebied te stationeren, maar Prins wilde daar zijn waar het werk wordt gedaan. ,,We moeten mensen blijven vertellen dat ze echt, echt, écht niet aan doden of zieken mogen komen.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht