Well-being

December: stress of ‘n feestje? – ontspannen met Mariska van Gennep

Nog even en ze staan weer voor de deur. De feestdagen. De aftrap hebben we afgelopen dinsdag al gehad met 11 november. En je merkt het nu al als je (kleine) kinderen hebt. De komende weken wordt de spanning op die gezichtjes alleen maar groter en ze voelen feilloos aan als vader of moeder stress heeft!

Hoe gaat het met jou zelf deze komende periode? Laat je je opfokken door de stress om je heen, of ga je flierefluitend december in en maak je op het allerlaatste moment een perfect zes gangendiner voor Kerst waarbij de hele familie mag aanschuiven?

5 tijd

 

Kalender

Ik kreeg lang geleden een geweldige tip, waar ik nog dagelijks van profiteer: ik kijk per dag op de kalender wat er die dag moet gebeuren en daar stel ik me op in. Natuurlijk kunnen er op de dag zelf dingen bijkomen, maar druk maken om volgende maand heeft nu nog echt geen zin! Stel je voor dat je nu al een kalkoen voor kerst in de vriezer gooit want er komen 4 mensen eten. Ze kunnen op het laatst afbellen, maar je vriezer kan het ook begeven. Of ze zijn allemaal vegetarisch…

Cadeautjes kopen

Ik snap ook wel dat je niet op 4 december al je aankopen voor de volgende dag nog moet willen doen. Ook daar heb ik weer een kleine tip voor: kom je in de stad/dorp en je loopt door de winkels waar je ‘veel voor weinig’ kunt kopen? Kijk alvast naar kleine cadeautjes. Deze kun je het hele jaar inslaan (meestal begon ik in september), zodat ik heel wat schoensurprises had. Geen stress, want ik was toch al in de stad en kwam wat tegen en zo verzamelde ik heel wat leuke of grappige cadeautjes.  Ook een ruimere spreiding van je uitgaven ;-). Je hebt altijd wel een kast in huis, waar je het kunt verstoppen. De wat grotere cadeaus kwamen later aan de beurt. Vaak koopavonden genoeg.

Niet genoeg eten?

Bang dat je met Kerst en/of Oud en Nieuw niet genoeg eten in huis hebt? Sla nooit teveel in, je moet het zelf opeten en dat is weer niet goed voor de voornemens in het nieuwe jaar. Weet je wat helpt? Roepen dat je ‘zat’ in huis hebt. “Jongens, eet maar, want er is genoeg”. Wedden dat je minder nodig bent? Heb ik al eens getest toen ik echt onverwacht eters kreeg en echt verwachtte veel te weinig in huis te hebben. Ik had nog over!

5 kalkoen

Loslaten

Maak je je druk om de gasten? Wie er met wie overweg kan en wie niet? Loslaten. Het komt zoals het komt. Jij zit nu al in de zenuwen of je schoonvader wel overweg kan met de achterneef van je man en op de avond zelf zijn ze samen aan het klaverjassen. Heb jij rode vlekken in je nek om niets. Zonde van de combinatie metje mooie kleding!

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht