Zorg

Niet ieder kind met ADHD zit aan de Ritalin

Huisartsen zien de laatste jaren meer kinderen met ADHD, maar ze schrijven verhoudingsgewijs niet meer medicijnen voor. Onderzoek van het Nivel en het Nederlands Huisartsen Genootschap toont aan dat het percentage kinderen dat Ritalin of een ander geneesmiddel slikt al jaren gelijk is.

Riatlin, concerta, adhd

„Dit druist een beetje in tegen het gevoel in de Nederlandse samenleving dat tegenwoordig ieder kind met ADHD Ritalin krijgt”, zegt het Nivel. Het is al jaren zo dat twee derde van de kinderen met hyperactiviteit en een derde van de kinderen met concentratiestoornissen medicijnen slikt.

Diagnose ADHD

In 2008 kreeg 1,3 procent van de kinderen de diagnose ADHD. In 2012 was dat gestegen naar 3,2 procent. ADHD komt vaker voor, of huisartsen stellen de diagnose vaker, aldus het Nivel. Bij meisjes wordt minder vaak ADHD geconstateerd dan bij jongens, maar het percentage meisjes met de aandoening is wel toegenomen.

Richtlijn

Vorige week is een nieuwe ADHD-richtlijn voor huisartsen ingegaan. Die adviseert om pas medicijnen voor te schrijven aan kinderen met ADHD (zonder psychiatrische aandoeningen) als andere behandelingen niet werken. Verder zouden alle kinderen met ADHD twee keer per jaar gecontroleerd moeten worden. Dat gebeurt nog niet in alle gevallen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht