Zorg

UV-licht voorkomt overgewicht en diabetes 2

Het lichaam blootstellen aan zonlicht heeft meer positieve effecten dan enkel de natuurlijke aanmaak van Vitamine D. In een nieuwe studie tonen Schotse wetenschappers aan dat de blootstelling aan UV-licht overgewicht voorkomt, evenals het ontstaan van diabetes 2. De preventieve effecten schrijven ze specifiek toe aan zonlicht en kan daarmee niet door suppletie worden opgevangen.

Zonnebril

In de studie werd het effect van regelmatige blootstelling aan UV-licht onderzocht in combinatie met een tweede groep die enkel vitamine D-supplementen kreeg. Zonlicht zorgt voor een natuurlijke aanmaak van vitamine D in het lichaam. We weten inmiddels hoe belangrijk dit is voor onder meer de preventie van interne kankers en vele andere ziekten. Deze studie toont echter aan dat zonlicht daarnaast meer positieve effecten heeft. Het preventieve effect op het ontstaan van obesitas en diabetes 2, werd niet gemeten in de suppletie-groep, maar enkel in de groep die werd blootgesteld aan UV-licht”, benadrukt Ad Brand uit van het Sunlight Research Forum.

Lichaamseigen stoffen

Ad Brand geeft aan dat dit positieve effect van het UV van de zon, watt niet gelinkt is aan de aanmaak van vitamine D, door steeds meer wetenschappers wordt onderzocht Ik verwacht meerdere onderzoeksresultaten in deze richting. Het gaat om een specifieke stof die het lichaam zelf aanmaakt, na blootstelling aan zonlicht: Nitric Oxide (stikstofmonoxide).” Ander wetenschappelijk onderzoek wees reeds uit dat de hoeveelheid NO in het bloed, zorgt voor een betere insulinewaarde en minder overgewicht.

Te weinig zon door moderne leefstijl

Het onderzoek benadrukt nogmaals het belang van zonlicht voor het menselijk welzijn. Door onze moderne leefstijl, krijgen we structureel te weinig dag- en zonlicht. We leven en werken vooral binnenshuis. In de periode van september tot mei is de Nederlandse zon bovendien niet krachtig genoeg om de aanmaak van vitamine D en NO in te gang te zetten in het lichaam”, aldus Brand. Suppletie en het verantwoord gebruik van zonnebanken (die in Nederland voldoen aan de richtlijnen die de Europese Unie als veilig stelt) bieden een oplossing tegen het tekort aan vitamine D en NO. Brand: Voor een preventief effect op overgewicht en Diabetes 2, zou volgens deze studie een zonnekuur essentieel kunnen zijn”.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht