Zorg

Acht simpele tips om de rat op afstand te houden

Amsterdammers melden meer rattenoverlast. In Oost verdubbelde het aantal meldingen vorig jaar zelfs tot 266. Op pad met rattenvangers Brando en Zeno Hoffmans. ‘Haal je deze weg, dan staat de volgende ploeg alweer te trappelen.’Rat

 

Ratten

Ratten zijn net mensen; ze poepen, in tegenstelling tot muizen, vaak op één dezelfde plaats. Edoch verschilt de kwaliteit en kwantiteit behoorlijk. Ratten kunnen veertig (bruine pindavormige) keutels op een dag produceren, die in grote van elkaar verschillen. Hoe ouder de rat, des te groter de keutel.

Knagen

Knibbel, knabbel, knuistje, wie knabbelt daar aan mijn huisje? Dat moet de bruine rat zijn. Want bruine ratten knagen om hun tanden scherp en kort te houden en laten een spoor van knaagschade achter. Plastic, rubber, hout en elektriciteitskabels, maar ook voedselverpakking, brood, crackers; de rat knaagt aan alles wat op zijn pad komt.

Onder de vloer?

Het zit onder uw vloer en het krast? Juist, ja: de bruine rat. Bruine ratten vertoeven voornamelijk in de tuin, op de begane grond en kelder van uw huis. Overdag zult u ze niet vaak zijn (het zijn avonddieren), maar zodra de schemer valt gaan ze op onderzoek uit.

Stank

Uitgeschoten met ammoniak? Nee last van ratten. De typische lucht die ratten verspreiden is een combinatie van urine, uitwerpselen en de geur van hun klieren. Omdat ratten slecht kunnen zien  gebruik ze die geur als looproute tussen, bijvoorbeeld, de voedselbron en het nest.

Nesten

Ratten bouwen graag nesten. Dat doen ze het liefst in slootkanten, houtwallen, dichtbij bossages maar ook bij mensen thuis op een vochtige niet al te warme plek. Het nest wordt gebouwd van papiersnippers en plastic op een beschutte plek die dichtbij een voedselbron in de buurt zit.

AMSTERDAM-RATTEN-VOEREN

Tips om ratten in huis te voorkomen

 • Laat geen rommel slingeren
 • Ruim eten gelijk op
 • Stop gaten en kieren met weringspasta
 • Gooi geen brood in de tuin voor de vogeltjes en eenden
 • Snoei bossages om het huis heen, ratten zijn dol op beschutting
 • Ratten houden niet van grind; leg grindpaden om uw huis aan
 • Monteer deurborstels onder uw voordeur en tuindeur
 • Laat uw leidingwerk controleren, zo voorkomt u een rat in uw toilet

Op pad met rattenbestrijder

Met een ruk trekt Brando (31) de pallets weg. Daarachter is het smerig en rommelig, en boort een scherpe urinelucht zich de neusholtes binnen. Op deze crime scene geen gebrek aan bewijsmateriaal. De pindavormige keutels; het aangevreten plastic; het versnipperde papier; de sporen van het buikvet alles wijst erop dat hier een rat actief is. Maar de dader in kwestie laat zich niet zien. Het is maandagochtend, even na achten, en het magazijn van een bekende Amsterdamse discotheek staat afgeladen vol met kratjes pils en frisdrank. Barmedewerkers lopen af en aan. Een vrachtwagen wacht met draaiende motor bij het laden en lossen. Achter in het magazijn, tussen de hoog opgestapelde kratten, staan Brando en Zeno (29) Hoffmans.

Ratten zoeken

Zij zijn geen verdwaalde feestgangers die zijn blijven hangen voor het ontbijt. De broers, in blauwe overall gestoken, zijn hier met een lugubere reden, waar veel mensen van gruwen. Dit zijn de Mario Brothers onder de ongediertebestrijders. Dit zijn de mannen van DE4 Nederland. Ze zoeken naar ‘looproutes’ en kapotgeknaagde kabels. Ze kijken in kruipruimtes en achter goed geïsoleerde schotten. Ze rukken aan kasten en trappen tegen vierkante houten pallets. Waar de dansvloer van de populaire disco er op deze ochtend uitgestorven bij ligt, danst de rat in het magazijn namelijk vrolijk in de rondte. En dat komt in de stad vaker voor.

rat2

Tunnelstelsel

De bruine rat is de laatste twee jaar aan een opmars bezig in Amsterdam. Volgens statistieken van de GGD Amsterdam, sectie Dierenplaagbeheersing, die erg terughoudend is met het delen van haar cijfers, melden Amsterdammers steeds vaker rattenoverlast. Het aantal meldingen steeg in 2012 en 2013 van 1544 tot 1760. Ook dit jaar lijkt die stijging door te zetten, met 997 meldingen in het eerste halfjaar. Die laten volgens Jan Buijs, wetenschappelijk medewerker van de GGD Amsterdam, een golfbeweging zien. Van 1988 tot 1998 was er een daling, zegt hij. En nu dus een stijging. Of dit automatisch betekent dat het aantal ratten in de hoofdstad ook gestegen is, is niet bekend. Het aantal meldingen verschilt per stadsdeel. In Oost verdubbelde het aantal tussen 2012 en 2013 bijna, van 136 naar 266. En in Zuid kwamen het eerste halfjaar van dit jaar 323 meldingen binnen. Dat heeft volgens een medewerker van de Nederlandse Vereniging Dierenplaagmanagement Bedrijven (NVPB) te maken met de Noord/Zuidlijnwerkzaamheden: “De ratten vluchtten door de trillingen omhoog.”

Ziektes die door ratten kunnen worden overgebracht

 • TBC
 • E. Coli
 • Ziekte van Weil
 • Hantavirus
 • Rattenbeetkoorts
 • Tularemie
 • Salmonella
 • Ratten verspreiden vlooien
 • Ratten verspreiden teken
 • Ratten verspreiden mijten
Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht